vrijdag 6 mei 2016

De heilige Petrus Canisius [1521-1597]: Lof aan Maria 1


De voortreffelijkheid der H. Maagd

Velen hebben over de voortreffelijkheid en de verdiensten der allerheiligste Maagd Maria gesproken en geschreven! doch naar mijn vaste overtuiging: is er, zolang de Kerk bestaat, nog nóóit iemand in geslaagd zó rijk en heerlijk over haar te schrijven of te spreken, als de eer en de verdiensten der heilige Maagd Maria het verdient.
Immers, al bezaten we niets anders over Maria dan wat het Evangelie ons over haar meldt, dan nog zijn daarin zóveel deugden, zóveel genadeschatten vervat als met geen woorden uigedrukt, door geen pen beschreven, door geen mensengeest begrepen kunnen worden.
Maar toch is het goed, en voor alle gelovigen van groot belang: dat Maria’s lof wordt verkondigd, vooreerst natuurlijk door het kleine getal bepaald buitengewoon bekwame en schrandere geesten, maar vervolgens ook door die minder begaafd zijn.
Oók deze moeten hun geloof in haar openlijk belijden en het in anderen opwekken; zij moeten leren, dat in alle Heiligen en dus ook in de zo rijk begenadigde allerheiligste Maagd: God zelf, de bron van al die genadeschatten, erkend, geëerd en geprezen wordt (B.M.V. Opdracht).