vrijdag 5 mei 2017

Meimaand – Mariamaand Ave Maria – Wees gegroet Maria


 

Koningin van de Rozenkrans -  Hulp der christenen

De rode babyschoentjes springen misschien het eerst in het oog, maar het gaat om de Rozenkrans die duidelijk verwijst naar het voorrecht van de H. Maagd om voor ons ten beste te spreken. In de buitenste stralenkrans van het aureool om haar hoofd staan de begroetingswoorden van de Engel Gabriël: Ave Maria  Dominus tecum kan lezen. Wees gegroet, Maria, de Heer is met U.
 Inderdaad, de Heer is met U. Sinds de woorden van de Engel loven en eren miljoenen de Moeder Gods met dezelfde woorden bij het bidden van de Rozenkrans. Zij is de Hulp der christenen door alle eeuwen heen. De liefde tot de Moeder Gods is een grote kracht van de katholiciteit. In de Moeder Gods en in haar zorg voor alle mensen zien we de tederheid van God die zich over de mensen heen buigt. De Rozenkrans is het gebed van de christenen die Christus  navolgen terwijl zij de pelgrimsweg van het geloof gaan, waarop Maria hen is voorgegaan.
Het perspectief boven de linker schouder van de Moeder Gods doet ietwat denken aan Florence.
Met de ene hand houdt Maria het Kind Jezus vast, in de andere hand houdt zij een bloeiende bloem; bloem en vrucht komen op dit schilderij samen, in meer dan in een opzicht.

(Bewerkte vertaling uit ‘Braut des Lammes’)