donderdag 3 maart 2016

Christus Alpha en Omega




 Verbum Dei caro factum
omnes salvat et universa recapitulat
in gloriam Trinitatis

Terwijl de Kerk de wereld helpt en van die wereld veel ontvangt, streeft zij naar dit ene, namelijk dat het Rijk van God moge komen en het heil van de gehele mensheid werkelijkheid mag worden. Maar alle goeds dat het volk van God in de tijd van zijn aardse tocht aan de mensheid kan verschaffen, komt hieruit voort dat de Kerk het ‘universeel sacrament van het heil is’ [Vgl. Lumen Gentium 48] , dat het geheim van de liefde van God voor de mens tegelijk manifesteert en realiseert.
Het Woord van God, waardoor alles is gemaakt, is zelf mens geworden, zodat Het als de volmaakte Mens allen kon redden en alles in zich recapituleren tot glorie van de Drieëenheid. De Heer is het doel van de mensengeschiedenis, het punt waarnaar alle verlangens van de geschiedenis en de beschaving convergeren, het centrum van de mensheid, de vreugde van alle harten en de vervulling van hun verlangens [Vgl. Toespr. Paulus VI 3.2.1965].
Hij is het die de Vader van de doden deed opstaan, verhief en aan zijn rechterhand deed plaatsnemen, Hem aanstellend tot Rechter over levenden en doden. In zijn Geest zijn wij tot leven gewekt en verenigd en zijn wij op weg naar die voleinding van de geschiedenis van de mensheid, welke volledig met het plan van zijn liefde overeenstemt: ‘Alles in Christus herstellen wat in de hemel en op aarde is’ [Ef 1,10].
De Heer zelf zegt: ‘Zie, Ik kom spoedig en mijn loon breng Ik mee, om ieder te vergelden naar zijn werk. Ik ben de Alpha en de Omega, de Eerste en de Laatste , de Oorsprong en het Einde’ [Apoc 22,12-13].
[Gaudium et spes, 45]