vrijdag 4 juni 2021

Bewoners St. Odiliënberg richten stichting op om dorpscafé te behouden ! Hulde!


Cafe Smeets met karakteristieke boom op het voorterrein voordat de eigenaar besloot het te sluiten en die eigenmachtige sluiting vervolgens ten grondslag te leggen aan het verzoek om 6 appartementjes te bouwen.

Uit de Limburger van 3 juni 2021.

Om te voorkomen dat het pand van voormalig Café Smeets definitief omgebouwd wordt tot woonappartementen, hebben omwonenden een stichting opgericht: ‘Stichting En Plein Public St. Odiliënberg’

De gemeente Roerdalen gaf in april groen licht voor de komst van appartementen in het pand van voormalig Café Smeets. Omwonenden begonnen daarop een petitie, die meer dan duizend handtekening opleverde. Een gesprek met de gemeente dat volgde, leverde volgens de omwonenden niets op.

„De gemeente ziet een mogelijke exploitatie van een terras bij het Heemkundemuseum als mogelijke vervanging van café Smeets. De voorzitter van de Heemkundevereniging zegt echter nog geen concrete plannen voor een terras of horeca te hebben. Een eventueel terras bij het museum of op het plein is een goede ontwikkeling maar zeker geen vervanging voor een café aangezien het een heel andere functie vervult. Het lijkt er sterk op dat de gemeente de bewoners met een kluitje in het riet heeft willen sturen en als antwoord daarop hebben de bewoners een stichting opgericht”, aldus de stichting.

Naschrift:

Ook het klooster is in bezwaar gekomen van de omgevingsvergunning.

"Voor ons is het onbegrijpelijk dat de enige horecagelegenheid op het eeuwenoude kerk-/dorpsplein dreigt te verdwijnen terwijl het huidige beleid op gemeentelijk terrein en vanuit particulier initiatief de gedachte voorstaat de oude kern van het dorp te behouden voor de toekomst met de voorzieningen die daarin traditioneel passen. Daartoe behoren ook dorpsevenementen zoals de kermis, Carnaval, oudjaar viering, Sacramentsprocessie en andere activiteiten. Het Kerkplein kan nooit centrum zijn van levendige actie en vertier zonder een dorpscafé. Café Smeets had allang minimaal als gemeentemonument door U beschermd moeten zijn".