woensdag 11 november 2020

Breaking! Deken Jos Spee voortaan Mgr. Spee. Vanavond bidden wij na de Vespers het Te Deum!

 Overgenomen van 1Limburg

De Venlose deken Jos Spee is woensdag benoemd tot 'kapelaan van de paus'. Spee mag zich vanaf nu monseigneur noemen.

Bisschop Harrie Smeets heeft deze eretitel toegekend tijdens een eucharistieviering in de Sint-Martinusbasiliek in Venlo.

De titel ‘kapelaan van de paus’ is vergelijkbaar met een pauselijke onderscheiding, maar dan een die alleen aan priesters kan worden gegeven. Een priester die deze titel heeft gekregen, mag een paarse sjerp dragen en zichzelf monseigneur noemen. In het verleden zijn wel vaker priesters van het bisdom Roermond benoemd tot 'kapelaan van de paus', maar paus Franciscus heeft de regels een aantal jaren geleden gewijzigd. Sindsdien wordt deze pauselijke onderscheiding nog maar zelden verleend.

De Venlose priester kreeg deze pauselijke onderscheiding, omdat Spee al bijna 40 jaar actief is en zijn werk volgens de bisschop 'in alle rust en eenvoud, collegialiteit en met een grote betrokkenheid en engagement uitvoert'. Spee is bovendien meerdere keren benoemd in parochies die in moeilijkheden verkeerden. "Kenmerkend is dat Jos Spee die parochiegemeenschappen telkens weer opnieuw door deze moeilijke tijden wist te laveren en ze nieuw perspectief wist te geven", zegt Smeets.

Spee werd in 1981 tot priester gewijd en was als kapelaan en pastoor actief in Landgraaf en Maastricht. In 1992 werd hij benoemd tot pastoor van Venlo-Oost. Vervolgens nam hij meerdere parochies in Venlo onder zijn hoede. In 2008 werd hij benoemd tot pastoor van de Martinusparochie in het centrum van de stad en tot deken van Venlo.

Naschrift van het klooster:

Ver voordat deken Spee priester werd, was hij een goede vriend van het klooster. Dat is hij nog steeds. Recent gaf hij voor ons samen met Pastoor Ed van Delden de jaarlijkse retraite en dat deden zij al minstens de afgelopen vijf jaar samen. Wij feliciteren hem van harte met dit grote blijk van waardering en zullen vanavond na de Vespers uit dankbaarheid het Te Deum zingen.