donderdag 19 juli 2018

Over het slotfeest van onze kindercatechese - Van onze geheime correspondent - direct uit het klooster.

Op 19 juli was het (leer)jaarlijkse slotfeest van de kindercatechese. Alle kinderen komen die het afgelopen jaar per leeftijdsgroep zijn opgeleid, komen dan tegelijk om het einde van het catechesejaar te vieren. Deze keer waren er zo'n 50 kinderen van 4 tot 15 jaar. Zij verdelen zich in groepjes en moeten dan iets Bijbels of kerkelijks uitbeelden.

De bijeenkomst is achter gesloten deuren. Maar tevoren is wel op de gang zichtbaar dat er allemaal verkleedkleding klaar hangt. Ook gelet op de privacy van de kinderen is het niet natuurlijk niet toegestaan beeldopnamen te maken of het toneelstuk af te luisteren. Het is namelijk GEHEIM.

Toch was er vandaag een geheime correspondent in huis die door het stellen van gerichte vragen langs de neus weg een paar snippers informatie heeft verzameld, waarvan U zult opkijken.

Plaatje 1:

Dit is Daniel in de leeuwenkuil.Ook hier in huis waren vanmorgen enkele leeuwen aanwezig, die al klaar stonden om Daniel (die onder de tafel door was gedreven om de leeuwenkuil terecht te komen) na zijn aankomst te verslinden. Een van de drie leeuwen kende zijn klassieken en zei op barse toon: "Bidden". Daniel kende zijn klassieken ook  maar niet helemaal en begon spontaan een weesgegroetje te bidden. Dat werkte ook: de leeuwen hielden zich gedeisd en Daniel kwam ongedeerd uit de leeuwenkuil. Tot nu toe was over deze Mariale component van het boek Daniel nog weinig bekend.

Plaatje 2:


Dit zijn de apostelen die liggen te slapen in de Hof van Olijven,  terwijl Jezus in doodsangst tot zijn Vader bidt. Wat U niet wist -en dat wisten onze jongste catechesekinderen van nature- was dat er toen op de achtergrond zacht gezang klonk: Slaap, kindje, slaap maar dan natuurlijk in het Aramees. Waren het engelen? We weten het niet. Maar in ieder geval figureren er in het lied ook schaapjes, dus dat zou een aanwijzing kunnen zijn. Dat de geloofsmysteries van Kerstmis en Pasen theologisch nauw verbonden zijn, is evident, maar deze connectie is tot nu toe weinig belicht. Uit de mond van kinderen ....  

Dan was er nog iets met de zienertjes van Fatima maar daarover zijn nog geen details achterhaald. 

Nog veel meer zou Uw geheime correspondent willen verhalen - maar degenen die er vanmorgen bij waren, laten weinig los: wij zijn zuinig op onze catechesekinderen en hun Bijbelse visioenen. 

Wilt U dat Uw kinderen volgend jaar op leeftijdmaat gesneden catechese krijgen, neem dan contact op met inlichtingen@priorijthabor.nl. Dan kunnen we samen overleggen wat de mogelijkheden zijn.
Middelbare schoolkinderen kunnen zich natuurlijk ook zelf melden - als hun ouders dat goed vinden.
Heel veel kinderen (en hun ouders) ging hen voor. 

In de komende weken meer over onze catechesegroepen.