woensdag 11 juli 2018

Nog twee nachtjes en het is 15 juli: Odiliazondag - een dag van genade - met al eeuwen Odiliazegen en Odiliawater


Odiliazondag kent een overvloed aan genaderijke momenten. Voor wie het palmtakje, het askruisje, de Blasiuszegen en het Hubertusbrood iets betekenen, zal dat direct duidelijk zijn. Soms is genade stoffelijk tastbaar. Zo ook op Odiliazondag. De wonderen die door pelgrims door de eeuwen zijn beschreven hadden vaak betrekking op contact met Odiliawater. En wie heeft er niet gehoord van Lourdeswater bekend om zijn heilzame werking. Hoezeer stroomt Gods genade op Odiliazondag.

1. Om 09.30 u viert U de gelovige ontmoeting tussen God en mens in de H. Eucharistie, waarin Christus daadwerkelijk aanwezig is. Ook voor de H. Odilia stond de H. Mis centraal in haar leven.

2. Na de H. Mis is er gelegenheid de relieken van de H. Odilia te vereren: relikwieën zijn  overblijfselen bedoeld van het lichaam van heiligen of voorwerpen die met het lichaam van een heilige in contact zijn geweest.

3. Tijdens het plechtige Lof om 15.00u wordt door de priester het water gewijd op voorspraak van de H. Odilia dat vanaf de zesde eeuw wordt gebruikt vooral door mensen met oogproblemen maar ook bij andere kwalen. Dit noemen we een sacramentale. Al vele eeuwen komen mensen naar de Kerkberg voor een flesje Odiliawater. Dit water is altijd beschikbaar in de Odiliakapel rechtsachter waar ook flesjes verkrijgbaar zijn om het mee te nemen. Bij het Odilialof besprenkelt de priester in een rondgang door de kerk de gelovigen om de  voorspraak van Odilia af te smeken.

4. Tijdens het Odilialof wordt - voor wie dat wil- door de priester de persoonlijke Odiliazegen uitgesproken om de voorspraak van Odilia Gods zegen af te smeken over onze gezondheid in de ruimste zin des woords.

5. Na afloop van het lof is opnieuw gelegenheid tot verering van de relieken voor degenen die daartoe nog niet eerder de gelegenheid hadden.

In de kapel van Odilia kunnen kaarsen worden opgestoken inclusief noveenkaarsen die ook na vertrek van degene die de kaars heeft opgestoken een teken zijn van  het gebed dat is gestort.

Voor wie wil is Odiliazondag een  genaderijke dag!