zondag 22 juli 2018

Boekrecensie “Alle kathedralen en basilieken in Nederland”. (gids) Hugo Kolstee. Berne Media, tweede druk, januari 2017



Bij beoordeling van een boek ben je geneigd eerst te kijken naar de objecten die je het beste kent om een beeld te vormen over de kwaliteit van de inhoud. Wie de gids openslaat op p. 233 kan om te beginnen bevestigend knikken bij de tekst over onze basiliek: “De meest idyllisch gelegen basiliek van Nederland”. Maar, net als bij mensen, moet je niet alleen afgaan op het uiterlijk en op de eerste indruk, maar verder kijken. Dat heeft Hugo Kolstee ook gedaan en hij ontdekte, hoe opmerkelijk onze Kerkberg en basiliek zijn.

Vanuit historisch oogpunt:
Hier werd in ieder geval vanaf de zevende eeuw gebeden en zijn resten van gebedshuizen. Hier leefden de heilige Wiro, Plechelmus en Otgerus, Iro- Schotse missionarissen die over de Noordzee met gevaar voor eigen leven naar Gallie (inclusief de Lage Landen bij de Zee) overstaken om Christus en het Evangelie te verkondigen. Hier leefden de Kanunniken van het  Utrechtse Domkapittel, want de Kerkberg was zo bijzonder dat zij de moeite waard was om door de machtige nazaten van Karel  de Grote  cadeau te worden gegeven aan de eveneens machtige aartsbisschop van Utrecht, Unger. Hier leefden  van 1442 tot 1639 de Kanunniken en Kanunnikessen van het Heilig Graf: zij baden in het koor en gaven Latijnse les. Hier was al eeuwenlang een parochie met parochianen en een Pastoor.


Vanuit architectonisch oogpunt:
Vele malen werd de kerk op de Kerkberg geheel of gedeeltelijk herbouwd. De Mariakapel dateert in ieder geval uit de negende eeuw. Pastoor Michael Willemsen herstelde in de 19de eeuw de basiliek  in haar oude glorie en voegde er gelijk nieuwe elementen aan toe (uitbreiding priesterkoor en  dubbele torens). De erfgoed-betekenis van de Kerkberg wordt onderstreept doordat deze als geheel – met alle gebouwen een Rijksmonument is.

Vanuit religieus oogpunt:
De Kerkberg is een (weliswaar lage) heuvel die oprijst in het landschap. Op de Kerkberg is nooit handel gedreven. Er is vanaf de vroegste tijd misschien zelf pre-christelijk gebeden. Van oudsher gaan mensen naar bergen om te bidden. Op sommige plaatsen is God dichterbij. Voor velen geldt dat op de Kerkberg. God is dichterbij.  De bewoners van de Kerkberg en omgeving sloegen zich door grote rampspoed heen, variërend van plunderingen (die het Kapittel deed vluchten naar Roermond), oorlogsgeweld (de basiliek werd opgeblazen door de Duitse bezetters in WOII) en een heuse aardbeving van boven -Groningse zwaarte namelijk 5,8. Dit is de zwaarste aardbeving die in Nederland ooit gemeten is. Altijd zijn Kerkberg, de basiliek en de bewoners gespaard gebleven. Tot hiertoe heeft God ons geholpen. Quaerite Dominum, dum inveniri potest; invocate eum, dum prope est. -Zoekt de Heer, nu Hij zich vinden laat. Roept Hem aan, nu Hij nabij is (Jesaja 55,6).

Het boek is geslaagd voor de test en van harte aanbevolen. (Nog een klein puntje voor de volgende druk: de Kerkberg is ook een bedevaartsoord voor de H. Odilia (oogziekten). Op de derde zondag in juli wordt zij speciaal vereerd en komen pelgrims uit de wijde omtrek bidden om haar voorspraak).

Het boek is verkrijgbaar bij het Kloosterwinkeltje van de Priorij Thabor voor EURO 22,95 (303 pagina’s en rijk geïllustreerd).

Openingstijden van Het Kloosterwinkeltje:
10.30-11.30u
13.30-14.30u
15.00-17.00u

Of op afspraak 0475 53 2074