woensdag 25 juli 2018

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Ad Officium lectionis Hebdomada XVI per annum feria IV Est regnum Dei pax et gaudium in Spiritu. Het Rijk Gods is vrede en vreugde in de Geest.




Lectio altera

E Libro De imitatióne Christi
(Lib. 2, 1, 1-6)

Tweede lezing
Uit de Navolging van Christus
(Lib. 2, 1, 1-6)

Het Rijk Gods is vrede en vreugde in de Geest

Keer u uit geheel uw hart tot de Heer en verlaat deze armzalige wereld, en uw ziel zal rust vinden. Want het Rijk Gods is vrede en vreugde in de Heilige Geest: Christus zal tot u komen en zijn vertroosting schenken, als gij voor Hem in uw binnenste een waardig verblijf hebt bereid.

Al zijn glorie en heerlijkheid is van binnen, en in dat binnenste vindt Hij zijn welbehagen. De inwendige mens wordt dikwijls door Hem bezocht: door is dan een aangenaam gesprek, een heerlijke troost, een grote vrede, een meer dan verbazingwekkende vertrouwelijkheid.

Welaan dan, getrouwe ziel, bereid uw hart voor uw Bruidegom in de hoop, dat Hij zich zal verwaardigen tot u te komen en in u te wonen. Want zó spreekt Hij: Als iemand Mij liefheeft, zal hij mijn woord onderhouden, en Wij zullen tot hem komen en ons verblijf bij hem nemen.

Maak dus plaats voor Christus. Als ge Christus bezit, zijt ge rijk en is u dat voldoende. Hijzelf zal voor u zorgen en u getrouw in alles bijstaan, zodat het voor u niet nodig is op mensen te vertrouwen.

Stel daarom al uw vertrouwen op God en laat Hij zelf uw vrees en uw liefde zijn. Hij zal voor u opkomen en zal alles zó schikken, als het het beste is.

Gij hebt hier geen blijvende woonplaats en wáár ge ook zult zijn, ge zult een buitenstaander en een vreemdeling zijn en nergens rust vinden, als ge niet intiem met Christus verenigd zijt.

Bij de Allerhoogste moeten uw gedachten zijn, en uw gebed zij zonder onderbreking op Christus gericht. Als ge niet in staat zijt tot hoge en hemelse bespiegelingen, blijf dan bij het Lijden van Christus en verberg u liever in zijn heilige wonden. Lijd geduldig met Christus en voor Christus, als ge mét Christus wilt heersen.

Als ge eens volmaakt in Jezus’ binnenste zoudt zijn doorgedrongen en daar ook maar een weinig zijn brandende liefde hadt gesmaakt, zoudt ge niet meer bekommerd zijn om eigen gemak of ongemak; maar zoudt ge u veeleer verheugen over aangedaan onrecht, want de liefde tot Jezus brengt de mens ertoe zichzelf te verachten.