woensdag 2 december 2020

Thomas a Kempis over de dood van Johannes Ruusbroec


2 december

In de bisdommen Antwerpen, Brugge en Mechelen-Brussel

Johannes Ruusbroec [1293-1381], regulier kanunnik en mysticus


             
Thomas a Kempis over de dood van Johannes Ruusbroec, de eerste prior van Groenendaal, klooster van reguliere kanunniken van Sint Augustinus bij Brussel.

Inleiding
Johannes Ruusbroec werd geboren te Ruisbroek bij Brussel in 1293. Hij was kapelaan van de Sint-Goeclele te Brussel en stichtte op 50-jarige leeftijd een klooster van reguliere kanunniken van de heilige Augustinus te Groenendaal. Op deze plaats, in de ongerepte stilte van het Zoniënwoud,  schreef hij zijn beroemde mystieke werken. is een van de grootste mystici van de zuidelijke Nederlanden. Hij ervoer op een uitzonderlijke manier Gods tegenwoordigheid. En hij was in staat om zijn kennis van het goddelijk mysterie aan anderen mee te delen. Deze uitzonderlijk mystieke roeping werd door zijn directe omgeving algemeen erkend en gerespecteerd. Zijn invloed verspreidde zich snel over Europa, talrijke machtige en edele personen kwamen hem in Groenendaal opzoeken, klerken zowel als meesters en doctors in de theologie. Hij stierf er op 2 december 1381. Kort na zijn dood kreeg hij de bijnaam 'admirabilis' ("de Wonderbare").

Ruusbroec was ook de inspirator van Meester Geert Grote [1340-1384], de initiatiefnemer voor de grote 15e eeuwse geestelijke vernieuwingsbeweging van de Moderne Devotie -  voor de oprichting en organisatie van het klooster Windesheim voor reguliere kanunniken. Bij zijn herhaalde, soms maandenlange bezoeken aan Groenendaal was Geert Grote onder de charme van Ruusbroec’s rustige levensopvatting gekomen. Op zijn sterfbed gaf Geert Grote dan de volgende aanwijzingen:
“Ik bid en smeek u allen, dat gij na mijn dood een klooster zoudt oprichten, waarin de oudste en stichtendste broeders tot het priesterschap verheven worden… waar het gemene leven blijft onderhouden… Dit nieuwe klooster moet niet zijn als een kartuize, want hoe heilig en Gode toegewijd de kartuizers ook leven, toch zijn zij te radicaal van de wereld gescheiden om de vromen van buiten vrije toegang te verlenen. Zelfs moet gij niet de regel van de Cisterciënsers aannemen:want die is zeer streng en, voor onze tijd en de menselijke zwakheid van velen, zwaar om te onderhouden. Maar gij moet de Orde van de Reguliere Kanunniken van het klooster te Groenendaal, van mijn allerliefste en zeer eerwaarde vader, aannemen : die dienen onder een meer menselijke regel die haast voor allen, die in het klooster krijgsdienst voor God willen verrichten, uiterst geschikt is en die trouwens niet veel verschilt van de levensregel, die gij tot nog toe hebt onderhouden”. Diegenen die Geert Grote
“zijn allerliefste vaders” noemt, de stichters van Groenendaal hebben met hun geestelijke bezieler, Ruusbroec, die eenvoud en goedheid, die gematigdheid en mildheid uitstraalt, waarnaar Grote bij zijn levenseinde, zo’n heimwee had. Het blijft Ruusbroec’s grootste aantrekkelijkheid, dat door zijn door zijn diepste leringen de eenvoud van de goede prior en zijn menselijkheid blijft bekoren.

De hervormer van de H.Graforde in de Nederlanden Jan van Abroek [Bree ca 1440- Hoogcruts 1510] groeide op in de vernieuwingssfeer van de Moderne Devotie en gaf ons Kanunnikessen van het H. Graf de idealen van deze geestelijke beweging door.

Uit de Kroniek van Thomas van Kempen

(hoofdstuk II dat geen betrekking heeft op het klooster Sint Agnietenberg, het klooster waar Thomas praktisch zijn hele leven verbleef, maar dat hij wel wilde boekstaven)

In het jaar 1381 stierf op 2 december, de octaafdag van Sint-Catharina, in Brabant [1] de eerbiedwaardige en hoogst devote pater Johannes Ruusbroec. Hij was de eerste prior van het klooster Groenendaal bij Brussel, dat behoorde tot de orde van de reguliere kanunniken. Hij was 87 jaar oud en werd begraven, naar het noorden gekeerd, in het koor voor het hoogaltaar. [2] Als 60-jarige nam hij in voornoemde plaats samen met de allereersten het kloosterkleed aan. Met Gods hulp vervulde hij 64 jaar lang het priesterambt. De gewijde en uitmuntende leer die hij verkondigde, lichtte overal op in het Duitse land, waar zij wijd en zijd verspreid raakte. Hem zocht meester Geert Grote persoonlijk op, in gezelschap van de rector van de Zwolse school, meester Johannes. [3] Zijn werken beschouwde hij als vergelijkbaar met die van de grootste kerkleraren. Tal van zeer devote en van diep inzicht getuigende boeken in de volkstaal [4] deed Ruusbroec met scherpzinnigheid het licht zien. En de gave van hemelse liefelijkheid die hij van God ontvangen had, strooide hij met grote vrijgevigheid uit over allen in de Kerk die hem nabij waren en die na hem zouden komen. Elf boeken zijn het, die hij, zowel in het klooster als vóór zijn intrede, tot groot voordeel heeft geschreven; en opdat dit aantal niet een onvolkomen getal zou zijn, wordt het door een boek met brieven tot twaalf aangevuld.

[1] Met Brabant wordt in het algemeen het hele Zuid-Nederlandse Bourgondische gebied aangeduid, het voormalige hertogdom Brabant.
[2] Dat wil zeggen: met het hoofd naar de linkerzijmuur van de kerk.
[3] Johannes Cele namelijk.
[4] Het zogenaamde Middelnederlands, vroeger ook wel Diets genoemd.

Thomas van Kempen [1380-1471], het jaar vóór het sterfjaar van Ruusbroec geboren, heeft Ruusbroec noch Geert Grote gekend. De bewondering en de genegenheid voor Ruusbroec van Geert Grote en de kringen van zijn volgelingen heeft de jonge broeder Thomas al vroeg meegekregen in het Agnietenbergklooster zodat hij Ruusbroec “de gave van hemelse lieflijkheid” kon toeschrijven. Die hemelse gave dichter bij de mensen brengen verstond Ruusbroec; Titus Brandsma [1881-1942], hoogleraar in de Middelnederlandse mystiek en zelf mysticus heeft dit concept in zijn colleges uitgewerkt.

Onder dank met toestemming overgenomen uit: U. de Kruijf +, J. Kummer en F. Pereoom +, Een klooster ontsloten. De kroniek van Sint-Agnietenberg bij Zwolle door Thomas van Kempen. In vertaling en met commentaar. Uitgave van Stichting Ijsselacademie, Kampen, 2000, p. 129