maandag 1 juni 2015

H. Pastoor van Ars: "De H. Mis: Hier legt de mens zijn leven in de handen van God"

H. Pastoor van Ars:

De H. Mis, een geschenk van God

Alle goede werken samen bereiken niet de waarde van één enkel Misoffer, want het zijn de werken van de mensen; de H.Mis echter is het werk van God. Vergeleken met de H. Mis betekent zelfs het offer van de martelaren niets. Hier legt de mens zijn leven in de handen van God; in de H.Mis is het God die zijn Lichaam en Bloed voor de mens offert.
Op het woord van de priester daalt de Heer uit de hemel neer en sluit zich in de kleine hostie op. De blik van God wendt zich naar het altaar. “Hier is mijn geliefde Zoon, in Wie Ik mijn welbehagen heb”. Aan de verdiensten van dit Offer kan God niets ontzeggen.
O, hoe wonderlijk! Na de Consecratie is de lieve God hier bij ons zoals Hij in de hemel is…Als men tegen ons zou zeggen, zo of zo laat wordt een dode ten leven gewekt, hoe snel zouden de mensen zich reppen om dat te zien! Maar is ook niet de Consecratie, wanneer brood en wijn in het Lichaam en Bloed van God worden veranderd, een veel groter wonder dan een opwekking van een dode?

We zouden ons elke keer minstens een kwartier goed moeten voorbereiden op de Heilige Mis.

Met de diepe verdeemoediging van Christus in het sacrament van de Eucharistie voor ogen, zouden ook wij ons van te voren door de lieve God moeten laten verdeemoedigen en ons geweten onderzoeken; want, om een H.Mis goed bij te wonen, moeten we in staat van genade zijn.

Hoe meer ijveriger en inniger zouden wij aan de Heilige Mis deelnemen, wanneer we haar waarde beter zouden begrijpen en geloof zouden hebben.