“Naar U gaat mijn hart uit: U wil ik zien; uw gelaat, Heer, wil ik aanschouwen”
Graag nodigen wij U uit voor de plechtige Hoogmis op dinsdag 6 augustus aanstaande om 09.30 uur met Gregoriaanse zang in de basiliek op de Kerkberg in Sint Odilienberg om 9.30u. De zang wordt verzorgd door de parochiële schola en de zusters Kanunnikessen van het Heilig Graf. Na de H. Mis is er koffie met vlaai in de Jan van Abroekzaal van het klooster (vrijwillige bijdrage, richtprijs 2 Euro).
“In lumine tuo” - In uw licht – staat er op het zegel van de priorij Thabor. Het zijn de beginwoorden van de tweede helft van vers 10 uit psalm 35 dat voluit luidt: “et in lumine tuo videbimus lumen” – “en in uw licht zullen wij het licht zien”. Dit is een goede levensopgave voor ieder die op een Thaborberg woont maar ook een getuigenis van hen die met de ogen van het geloof het Licht van God reeds hebben gezien en verlangen dat te blijven zien. „Door de menswording van Gods Woord is voor de ogen van onze geest een nieuw licht van zijn heerlijkheid opgegaan. God zichtbaar kennend, worden wij weggesleurd naar liefde voor de onzienlijke dingen” (prefatie).
Het verlangen Christus met onverhuld gelaat te mogen aanschouwen drukt de liturgie van het feest van de Gedaanteverandering in het intredelied met de woorden van Psalm 26,8-9 als volgt uit: “Naar U gaat mijn hart uit: U wil ik zien; uw gelaat, Heer, wil ik aanschouwen” en de liturgie preciseert dit nog iets nader met een tekst uit het Boek der Wijsheid (7,26) in het Alleluiagezang: “Hij is de afglans van het eeuwig licht, de spiegel zonder smet en het beeld van zijn goedheid”.
Ook “ons allen is het gegeven met onverhuld gelaat de glorie van de Heer aanschouwen en zo herschapen te worden tot steeds heerlijker gelijkenis met Hem, want het is de Geest van de Heer die dit bewerkt” zegt de H. Paulus in 2 Kor 3,18. Daarnaast dragen wij altijd het sterven van Jezus in ons lichaam mee en moet zijn leven in ons lichaam steeds opnieuw openbaar worden (Cf 2 Kor 4,10).
Het Thabormysterie en het Paasmysterie horen bij elkaar. De volheid van Jezus’ geheim is door lijden de heerlijkheid binnengaan (cf Lc 24,26v); Jezus gekruisigd én verheerlijkt is Gods kracht en Gods wijsheid (cf 1 Kor 23v). Het Thabormysterie als een vooruitlopen op de verheerlijking van Jezus na zijn lijden en dood aan het kruis is voor hen die Christus van meer nabij willen navolgen een sterkende kracht om in het dagelijks leven met al zijn wederwaardigheden het kruis te aanvaarden dat aan niemand voorbij gaat.
Als religieuzen krijgen wij in de H. Communie, het onderpand van de eeuwige heerlijkheid, de genade aangereikt om ons steeds opnieuw te laten ‘transfigureren’: dagelijks de oude mens af te kunnen leggen en ons te bekleden met de nieuwe mens die naar Gods beeld is geschapen in ware gerechtigheid en heiligheid (Cf Ef 4,24)[2]. Als religieuzen op de Berg Thabor proberen wij volgens de oproep van Gods stem op de Berg Thabor in het Heilig Land steeds opnieuw goed te luisteren naar de woorden van Jezus, de welbeminde Zoon van God en zo “in zijn Licht het Licht te zien”.