vrijdag 16 augustus 2019

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Ad Officium lectionis Di 16 augusti S. Stephani, regis Luister, mijn zoon, naar de onderrichting van uw vader.



Lectio altera

Ex Mónitis sancti Stéphani ad fílium
(Cap. 1. 2. 10: PL 151, 1236-1237. 1242-1244)
Tweede lezing

Uit de raadgevingen van de heilige Stefanus van Hongarije († 1038) aan zijn zoon
(Cap. 1. 2. 10: PL 151, 1236-1237. 1242-1244)
Luister, mijn zoon, naar de onderrichting van uw vader.
Vóór alles, geliefde zoon, geef ik je deze aanbeveling: als je de koningskroon eer wilt aandoen, bewaar dan het katholiek en apostolisch geloof zo nauwgezet en zorgvuldig dat je een voorbeeld bent voor allen die God aan je hoede heeft toevertrouwd. Dan zal ook al wie leiding heeft in de kerk, je terecht erkennen als een waarachtig belijder van het christelijk geloof. Zonder deze rechtgelovige belijdenis zal je niet als christen noch als zoon van de kerk erkend worden. In het koninklijk paleis komt de kerk, na het geloof, op de tweede plaats. Die is geplant door Christus, ons hoofd. Daarna is ze door zijn ledematen, de apostelen en de heilige vaders, overgeplant, stevig opgekweekt en over de hele wereld verspreid. En hoewel zij steeds nieuwe kinderen voortbrengt, is zij op bepaalde plaatsen reeds een oude kerk.

In ons koninkrijk, geliefde zoon, geldt zij nog steeds als jong en nieuw. Daarom heeft ze des te meer behoedzame en wijze beschermers nodig. Laat toch de weldaad die de goddelijke goedheid ons onverdiend geschonken heeft, niet vernield en vernietigd worden door traagheid of nalatigheid van jouw kant.

Mijn allerliefste zoon, vreugde van mijn hart, mijn hoop op toekomstig nakomelingschap, ik smeek en beveel je: beoefen met alle middelen en in alle omstandigheden de goedheid en wees een genadig man, niet alleen voor je bloed- en aanverwanten, voor de rijksgroten en legerhoofden, voor rijken, buren en landgenoten, maar ook voor de vreemdelingen en voor allen die zich tot jou wenden. Want een leven van goedheid leidt tot de hoogste vorm van zaligheid. Wees barmhartig voor allen die lijden onder geweld en gedenk altijd diep in je hart het voorbeeld van de Heer: ‘Ik wil liever barmhartigheid dan offers’ (Mt. 9, 13; 12, 7). Wees geduldig tegenover iedereen, niet alleen tegenover de machtigen, maar ook tegenover de machtelozen.

Wees tenslotte sterk, laat voorspoed je niet naar het hoofd stijgen en tegenspoed je niet alle moed ontnemen. Wees ook nederig, dan zal God je verheffen in deze en in de toekomstige wereld. Wees gematigd en bestraf of veroordeel niemand bovenmate. Wees zachtmoedig, zodat je niet handelt tegen de rechtvaardigheid. Wees een man van eer, zodat je nooit iemand vrijwillig oneer aandoet. Wees kuis, zodat je elke slechte begeerte als de angel van de dood vermijdt.

Al de hierboven opgesomde deugden behoren bij de koningskroon en zonder deze deugden kan niemand hier op aarde regeren noch het eeuwig rijk binnengaan.
loading