vrijdag 10 april 2020

Goede Vrijdag - "Die uit de doden verrees en van onder uit het graf de mens weer opwekte”


“Hij is het, die ons aan de slavernij ontrukte en de vrijheid schonk, ons van de duisternis overbracht naar het licht, van de dood naar het leven, van de tyrannie naar een eeuwig rijk, en Hij maakte ons tot een nieuw priesterschap en tot een uitgelezen volk oor eeuwig. Dit is het Pascha van ons heil.
Hij is het die in veel verdrukking, veel doorstond.
Hij is het, die in Abel werd vermoord, in Isaac aan de voeten gebonden werd, in Jacob gezworven heeft, in Joseph verkocht, in Mozes te vondeling gelegd, in het lam gedood, in David vervolgd en in de profeten werd onteerd.
Hij is het die Mens werd in de Maagd, aan het kruis werd opgehangen, in de aarde begraven en verrijzend uit de doden opsteeg naar het hoogste der hemelen.
Hij is het zwijgende Lam; Hij is het gedode Lam; Hij werd geboren uit het schone lam Maria. Hij is het, die uit de kudde gehaald werd en meegenomen om geslacht te worden, des avonds geofferd en des nachts begraven; Die aan het kruis niet werd gebroken en onder de aarde niet werd ontbonden; Die uit de doden verrees en van onder uit het graf de mens weer opwekte”.

Uit een homilie over het paasfeest van Melito van Sardes, bisschop (SCh 123, 96-100)