vrijdag 17 april 2020

Oremus - Laat ons bidden Gebed tot de Heilige Aartsengel Michaël


Heilige Aartsengel Michaël,
Verdedig ons in de strijd. Wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel.
Wij smeken ootmoedig dat God hem Zijn macht doe gevoelen.
En gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en de andere boze geesten, die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan, door de goddelijke kracht in de hel terug.
Amen.

Geschiedenis van dit gebed

Precies 33 jaar aan de dag voorafgaand aan het grote wonder van de Zon in Fatima, dat wil zeggen op 13 oktober 1884 had Paus Leo XIII een opmerkelijk visioen. Toen de paus klaar was met het vieren van de H.Mis in zijn privé Vaticaanse kapel, die werd bijgewoond door enkele kardinalen en leden van het Vaticaanse personeel, stopte hij plotseling aan de voet van het altaar. Hij stond daar voor ongeveer 10 minuten, als in een trance, zijn gezicht grauw wit. Daarna schreef hij aansluitend het bovenstaande gebed tot St. Michael, met de instructies dat dit overal zal worden gezegd na de ‘stille’ heilige missen.

Toen hem werd gevraagd wat er gebeurd was, legde hij uit dat, toen hij aan de voet van het altaar de kerk wilde verlaten, hij plotseling stemmen hoorde - twee stemmen, een vriendelijk en zachtaardig, de andere een keelklank en hard. Ze leken te komen uit de buurt van de tabernakel. Terwijl hij luisterde, hoorde hij het volgende gesprek:

De gutturale stem, de stem van Satan in zijn hoogmoed, pochte hij tegen Onze Heer: "Ik kan Uw kerk vernietigen."

De zachte stem van de Heer: "Kun je dat?  Ga je gang en hoe wil je dat doen?"

Satan: "Om dit te doen, ik heb meer tijd en meer macht."

Onze Heer: "Hoeveel tijd? En  hoeveel macht?

Satan: "75 tot 100 jaar, en ik wil een grotere macht over hen die zich dan aan mij zullen onderwerpen."

Onze Heer: "Je krijgt de tijd, ook zult u de macht krijgen met hen te doen wat je wil.".

In 1886 besloot Paus Leo XIII dat dit gebed tot St. Michael gezegd zal worden aan het eind van de gelezen H,Mis (niet na de hoogmis of de gezongen missen) van de universele Kerk, samen met het Salve Regina; dit gebruik van de geloofsgemeenschap bleef bestaan tot ongeveer 1970, tot aan de introductie van de nieuwe ritus van de H. Mis. Tot op de dag van vandaag wordt op vele plaatsen individueel en collectief dit gebed gebeden. Wij bidden het in ons klooster twee keer per dag collectief. Bidden wij het ook in deze tijd waarin in zoveel opzichten het Kwaad zich manifesteert.