zondag 26 april 2020

H. Petrus Canisius Verheugt u met de Verrezen Christus!


Wie waardig en met vrucht het Paasfeest vieren wil, zal Christus blij tegemoet gaan, nu onze zegevierende Vorst als Overwinner van de dood uit de onderwereld en het graf te voorschijn treedt.
Verheugen we ons op deze dag met heel de menigte van de uitverkorenen! Aanbidden we eerbiedig met de Maria’s en Thomas zijn onvergelijkelijke heerlijkheid: “Mij is alle macht gegeven in de hemel en op aarde”.
Geven wij onszelf aan de verrezen Eerstgeborenen van God, thans verheven boven alles, de Heer van leven en dood, de opperste Rechter geheel gewonnen om zijn toegewijde dienaren te zijn. Hij is onze weg, onze hoop, onze verrijzenis. Hij schittert hier waarlijk alsde Zoon van God en hernieuwt het heelal. Daarom juichen wij vandaag en zingen wij een nieuw loflied met de Heiligen, die in de hemel de Leeuw van Juda aanschouwen en zich voor Hem op hun aangezicht neerwerpen en in brandende liefdegloed zonder ophouden zingen: “Alleluia, want nu heerst God, onze Heer, de Alvermogende. Laat ons blij zijn en feestvieren en eer brengen aan Hem, want thans ishet de bruiloft van het Lam, zijn Bruid maakt zich gereed”.
De Bruidegom van onze zielen ontvangen we heden met open armen: Hij is de enige Bewerker van ons leven: Hij maakt ons deelachtig aan zijn Rijk en glorie. Hij zorgt voor ons, niet slechts voor onze ziel, maar óók voor ons lichaam, dat eenmaal luisterrijk zal opstaan. Als Hij terugkeert om te oordelen zullen wij delen in Zijn geluk en heerlijkheid. “Wij weten dat wij, als Hij verschijnt, aan Hem gelijk zullen zijn; wij zullen Hem zien zoals Hij is.”

Notæ in evangelicas lectiones, quæ per totum annum dominicis diebus in Ecclesia Catholica recitantur, 489. Freiburg 1595.