woensdag 22 april 2020

4200 mensen in Herkenbosch geëvacueerd - wij leven mee met en bidden voor onze buren

Afbeelding
foto van twitter @ijmsevenich

Vannacht zijn onze buren geëvacueerd in verband met rookoverlast door de brand. Onze  burgemeester Monique de Boer schrijft op de website van de gemeente Roerdalen:
"Zojuist heb ik besloten om naar aanleiding van de brand op de Meinweg over te gaan tot gefaseerde evacuatie van Herkenbosch. Aanleiding voor deze maatregel is de aanhoudende rook en de verwachting dat deze gedurende de nacht niet minder wordt. Het gaat om een voorzorgsmaatregel om risico’s voor de volksgezondheid te vermijden. De rook bevat een hoge concentratie koolmonoxide.

U kunt zich voorstellen dat dit besluit niet zonder wikken of wegen is genomen. Zeker in de tijd waarin we nu leven - het Corona tijdperk - denken we niet te lichtzinnig over het verplaatsen van mensen uit hun thuisomgeving naar opvanglocaties. Ik heb me echter goed laten adviseren door alle deskundigen en alles afwegende besloten om - gezien de hoge concentratie koolmonoxide - toch tot evacuatie over te gaan. Bij deze evacuatie worden de RIVM richtlijnen met betrekking tot corona vanzelfsprekend in acht genomen.

We zijn reeds begonnen met de evacuatie van twee zorginstellingen in Herkenbosch. Het gaat om Pergamijn en om het woonzorgcomplex en de aanleunwoningen van Bosscherhof. Dit zijn locaties waar kwetsbare mensen verblijven, die veel hulp nodig hebben om hun woonplek te verlaten.

Momenteel wordt er met man en macht gewerkt aan de verdere voorbereiding van de gefaseerde evacuatie van de rest van Herkenbosch. Ik wil de inwoners van Herkenbosch op het hart drukken rustig te blijven. Ik begrijp dat dit besluit voor onrust en emotie zorgt, maar we gaan ons uiterste best doen de evacuatie zo spoedig en zo ordelijk mogelijk te laten verlopen".

Een uur geleden was de evacuatie voltooid.

We zien al enkele dagen de aanhoudende dikke rook, de omgeving is gehuld in mist en we ruiken de brand - verder is het een sluipende ramp net als de de corona-pandemie die via de verhalen geleidelijk steeds dichter bij ons kwam en is gebleven.

Gisteravond lazen we nog net  voor het slapen over de evacuatie van Pergamijn en om het woonzorgcomplex en de aanleunwoningen van Bosscherhof. We leefden mee en baden tot we in slaap vielen.

Vannacht hoorden we sirenes en veel zwaar materieel over de wegen rond ons klooster. We lazen dat toen geheel Herkenbosch geëvacueerd werd. Wij leven mee met alle bewoners van  Herkenbosch. Een groep uit Herkenbosch bracht  verleden jaar nog een uitgebreid bezoek aan ons klooster. We  bidden voor iedereen die erbij betrokken is.

We zijn trots op en danken onze burgemeester en alle andere betrokken binnen onze eigen gemeente Roerdalen. en de Veiligheidsregio Midden Limburg. We danken ook alle anderen die zich met kracht inzetten om de ramp te bestrijden en onze veiligheid te bevorderen!