woensdag 15 april 2020

OOK IN TIJD VAN NOOD MOGEN WE DE VREUGDE VAN PASEN ERVAREN



(Rome) In Italië is de noodtoestand uitgeroepen. De mensen sluiten zich op in hun huizen. De straten zijn nagenoeg leeg. In deze ‘stilte van het graf’ klinkt een appel van het tijdschrift Il Regno met een veelzeggend woord dat tot nu toe nog niet is gehoord.

Het is het woord dat van de Verrijzenis met Pasen uitgaat en zelfs de verordende sluiting van de kerken in een “Vigilie" (wake) van verwachting en hoop kan omzetten, zoals dit gold voor de Heilige Vrouwen bij het lege Graf.

Het tijdschrift propageert geenszins de opheffing van de drastische maatregelen, maar attendeert op een spirituele dimensie die men aan deze maatregelen kan meegeven. Zo niet, dan beperken deze maatregelen zich tot slechts puur menselijke preventieve en veiligheidsverordeningen, die door wereldlijke instanties worden voorgeschreven en door de Kerk overgenomen.

De Italiaanse Bisschoppenconferentie heeft intussen tot een gemeenschappelijk gebed opgeroepen in en voor het hele land. De gelovigen, de gezinnen en de families worden uitgenodigd op 19 maart aanstaande, het Feest van de H. Jozef, om 21.00u de Rozenkrans te bidden en als teken daarvan een kleine witte doek aan het raam te hangen of daar een brandende kaars te plaatsen.

Aartsbisschop Delpine beklom op 11 maart jl. het dak van de Dom van Milaan, om daar te bidden tot de Moeder Gods, wier beeld op het hoogste punt van de Dom staat, om over de stad te waken en deze voor rampspoed te bewaren.



In het Bisdom Rome werd tegelijkertijd neen gebeds- en vastendag gehouden om God te bestormen en de epidemie een halt toe te roepen.
In de ‘spooksteden’, een beeld dat vele plaatsen in Italië oproepen, nemen pastoor en priesters zelf initiatieven en trekken met het Allerheiligste door de straten van stad en land om de mensen in hun huizen te zegenen. Zo deed Don Gabriele Bernardelli, de pastoor van  Castiglione d’Adda.

De 79-jarige Don Gianni Regolani, pastoor van Polesine Zibello, een fervente piloot, vloog met een vliegtuig over de ‘rode zone’ en zegende deze vanuit de lucht..
Eucharistische zegen voor stad en bewoners.


(Bewerkte Duitse tekst van Giuseppe Nardi, in Katholisches.de
Foto’s: Wikicommons/Chiesa di Milano/Korazym (Screenshots)
Coro