maandag 9 januari 2017

9 januari Zalige Alix Le Clerc, religieuze [1576-1622]

Martyrologium Romanum
Te Nancy in Frankrijk de zalige Maria Teresia van Jezus (Alexia) Le Clerc, maagd, die samen met de heilige Petrus Fourier voor het onderwijs aan meisjes de Congregatie stichtte van de Reguliere Kanunnikessen van Onze Lieve Vrouw volgens de Regel van de heilige Augustinus.



Alix Le Clerc

Het Concilie van Trente (1545-1563) benadrukte de rol van de catechese, waaraan paus Pius X in zijn encycliek «Acerbo nimis » (« Het is in een veselijke en moeilijke tijd… » van 15 april 1905 refereerde door zijn voorganger paus Benedictus XIV te citeren die de
voorschriften van dit Concilie als volgt samenvatte : « Het Concilie van Trente heeft twee voorname verplichtingen opgelegd aan de zielzorgers : 1. Het volk te spreken over de goddelijke dingen op de feestdagen en 2. De kinderen en de onwetenden te onderrichten in de hoofdwaarheden van de goddelijke wet en van het geloof » (Constitutie «Etsi minime »).  Uitleg van het Evangelie dus en onderwijs in de christelijke leer om door kennis van de waarheid en de te volgen gedragslijn verbetering van leven en beoefening van de deugden te stimuleren, waarbij in de geestelijke ontwikkeling van de christen ook kennis van de profane cultuur een functie heeft. De H. Pierre Fourier [1565-1640], katholiek priester en augustijner pater uit Lotharingen, een pionier van de « Réforme Catholique » in Frankrijk in de geest van Trente, maar evenzeer pionier op het terrein van de opvoeding van jongeren, schreef  aan de vrouwelijke religieuzen van Mirecourt in 1619 :« Gagner une seule âme dans vos écoles..., est plus que de créer un monde » (Als u één enkele ziel wint in uw scholen… betekent dat méér dan het scheppen van een wereld).

Om te voorzien in de behoefte aan onderwijs voor meisjes richtte hij met de jonge vrouwelijke jeugd van de stad en met Alix le Clerc uit Romarimont  een associatie op die uitgroeide tot de Congregatie Notre Dame in 1628 (soms ook Congrgeatie van Sint Augustinus genoemd) en die zich richtte op gratis onderricht aan meisjes. De eerste school werd geopend in Poussay, niet ver van Mattaincourt, waar ook een kapittel van adellijke dames was gevestigd. Tolerant als Pierre Fourier was vroeg hij aan de religieuzen ook jonge protestantse leerlingen te ontvangen en drong in een van zijn brieven aan  niets te ondernemen wat « hun geloof kon vertroebelen ».
Deze nieuwe Congregatie betekende door de exclusieve binding aan het onderwijs aan meisjes  (aan de drie traditionele reliegieuze geloften van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid werd een vierde gelofte « van onderwijs » toegevoegd) markeerde een nieuw element in de geschiedenis van de opvoeding en in de verdere ontwikkeling van opvoedkundige principes in het onderwijs. In “les vrayes constitutions de la congrégation Notre-Dame”, gepubliceerd in 1649, negen jaar na zijn dood, ontwikkelde Pierre Fourier zijn visie:
Het onderwijs wordt gegeven aan groepen leerlingen die eenzelfde niveau van vorming hebben. De school is verdeeld in « klassen » en elke klas vervolgens in verschillende « ordes ». Iedere orde omvat 15 tot 20 leerlingen en wordt geleid door een meesteres. Omdat allen hetzelfde leerboek gebruiken, leren allen tegelijkertijd lezen.
Deze nieuwe, rationele en effectieve methode zou breed worden toegepast met het handboek  « à bon marché ».
Men schrijft Pierre Fourier de uitvinding en het invoeren van het zwarte schoolbord toe.

Pierre Fourier, priester, hervormer en opvoeder
Zaligverklaring 29.1.1730 door paus Benedictus XIII
Heiligverklaring 27.5.1897 door Paus Leo XIII

Alix le Clerc
Enige dochter van niet onbemiddelde ouders, verwant aan de Lotharingse adel, had zij een onbezorgde en vrolijke jeugd, maar een ernstige ziekte en vrome, ernstige lectuur brachten haar ertoe na te denken over de vluchtigheid van het leven. Later zou ze zeggen: ‘Het verheugde me mij terug te kunnen trekken uit de wereld die mij verveelde zonder dat ik er de reden van kende’. Toch zocht ze nog een tijd de plezierige kant van het leven totdat ze geleidelijk ontdekte tot Wie ze zich in werkelijkheid getrokken voelde. Na een visioen van de H.Maagd tijdens de hoogmis in de parochieker werd ze zich bewust van haar roeping. Ze veranderde haar levensstijl, ging eenvoudig gekleed en wijdde zich exclusief aan gebed en verstervingen, ook al riep dat verbazing in haar omgeving op.
Pierre Fourier die in 1597 pastoor werd in Mattaincourt, werd haar biechtvader en geestelijk leider.

Van haar kwam het idee tot oprichting van een «Maison nouvelle de filles pour y pratiquer tout le bien qu’on pourrait ».  Haar biechtvader temperde haar en adviseerde haar zich eerstens bezig te houden met de armen van de streek.
Vader Jean, die spotternijen uit zijn omgeving ondervond vanwege het gedrag van zijn dochter, zond haar naar een kleine communiteit van adellijke dames in Poussay waar Alix met enkele adellijke medewerksters een eerste school kon openen voor de opvoeding van meisjes in 1598. Ondanks het succes van deze eerste school rezen er moeilijkheden tengevolge waarvan communiteit en school werden geïnstalleerd in Mattaincourt onder de protectie van Pierre Fourier. Hij belastte zich met het verwerven van alle goedkeuringen voor het werk, zowel van de plaatselijke bisschop als van Rome, welke in 1628, zes jaar na de dood van Alix werden verkregen.
Nieuwe scholen werden op diverse plaatsen in Lotharingen gesticht, ook in Nancy, waar Charles kardinaal de Lorraine de acte van goedkeuring van de Congrégation de la Bienheureuse Vierge Marie, tekende op 8 december 1603.

Op 21 november 1617 vond de eerste inkledingsceremonie van de zusters plaats, gepresideerd door de primaat van Lotharingen in aanwezigheid van Pierre Fourier. Bij die gelegenheid ontving Alix haar kloosternaam Mère Thérèse de Jésus.

In 1627 vestigden de zusters zich in Luxemburg waar zij de primeur hadden de jonge meisjes van dat land te onderwijzen : gratis, en met door de zusters verstrekt materiaal.
 In 1793 werden tijdens de Franse Revolutie de dertig zusters verdreven en de gebouwen bij openbare veiling verkocht.
In 1808 volgde terugkeer naar Luxemburg en opening van nieuwe school en pensionaat. Sindsdien ook oprichting van scholen in het Münsterland.

Aan de vooravond van de Franse Revolutie telde het werk 84 kloosters en 4000 religieuzen. Tegen het einde van de 19e eeuw was dit aantal, door talrijke omzwervingen te wijten aan politieke ontwikkelingen geslonken tot 27 kloosters en 1200 religieuzen. In 1962 werd een fusie aangegaan met stichtingen buiten Frankrijk onder de naam « Kanunnikessen van de H. Augustinus van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw ».
Door expansie in en buiten Europa groeide de tak van de Derde Orde tot 1427 huizen en 15400 religieuzen in 1947, zie vindplaats.

Ziekte en dood
Na een werkzaam leven van gebed en caritas,  werd Alix in september 1621 ernstig ziek en kon zij haar kamer niet meer verlaten. Invloedrijke personen kwam regelmatig haar geestelijke hulp vragen.
In 1622, op het feest van de Openbaring des Heren, verzamelde ze, drie dagen voor haar dood, de communiteit rond zich en zei de zusters : « Je me souviendrai de vous toutes devant Dieu. Pour votre compte, conservez-vous toujours dans la plus entière union, usant de charité les uns envers les autres, car la charité et l’union sont les moyens de maintenir votre Orde ».
Op 9 januari 1622 ontsliep zij in Nancy.

Drie dagen lang was er grote toeloop van veel mensen die afscheid wilden nemen van deze « bonne Mère », van haar die door Henri II, hertog van Lotharingen werd beschouwd als een heilige.
Wonderen en genezingen, officieel geattesteerd, ook door het Hertogelijk Huis, werden gepubliceerd in een eerste biografie van 1666 : Vie de La Mère Alix le Clerc.
Op 21 februari 1899 werd haar op voordracht van de bisschoppen van Saint Dié en Nancy door paus Leo XIII de titel Venerabilis / Eerbiedwaardig toegekend.
Op 4 mei 1947 volgde de zaligverklaring door Paus Pius XII.
Haar feestdag is 9 januari.
De relieken van de Zalige Alix le Clerc werden in oktober 2007 overgebracht naar de kathedraal Notre Dame de l’Annonciation in Nancy.


In ons land draagt Woonzorg Vught de naam Alix le Clerx . Woonzorg stelt appartementen beschikbaar voor kwetsbare ouderen en mensen met beperkingen.