woensdag 12 oktober 2016

12 oktober Een bladzijde uit het Martyrologium Romanum


1
1. Te Rome aan de Via Laurentius de heilige Hedistus, martelaar. 

2. Te Ain-Varza in Cilicië in het huidige Turkije , de heilige Domnina, martelares, die volgens de overlevering onder keizer Diocletianus en landvoogd Lysias veel  folteringen had te verduren en in de gevangenis haar leven teruggaf aan God.

3. De gedenkdag van de 4966 heilige martelaren en geloofsbelijders die stierven tijdens de vervolging door de Vandalen in Noord-Afrika. Onder hen bevonden zich bisschoppen,priesters en diakens van Gods Kerk, die op bevel van de ariaanse koning Hunnerik vanwege hun ambt en uit haat tegen de waarheid van het katholieke geloof samen met grote groepen uit de gelovige bevolking werden verbannen naar de verschrikkelijke woestijn, op verschillende wijze werden gefolterd en zo hun martelaarschap vierden. Onder hen waren de bisschoppen Cyprianuas en Felix de voornaamste priesters van de Heer.

4. Te Piacenza in Emilia in Italië de heilige Oplio, diaken.

5. Te Rome de heilige paus Felix IV, die op het Forum Romanum een tweetal tempels ombouwde tot een kerk ter ere van de heilige Cosmas en Damianus, die zich ten zeerste inzette voor het katholieke geloof.

6. In Opper-Oostenrijk de heilige Maximilianus, van wie men aanneemt dat hij bisschop was van Lorch.

7. Te Pavia in Lombardije de heilige Rotobaldus, bisschop, een man van voorbeeldige onthechting, wiens aandacht en toewijding in het bijzonder uitgingen naar de goddelijke eredienst en het vinden van de relieken van heiligen.

8. Te Ascoli in de Marken in Italië de heilige Serafinus van Montegranaro, (Felix) de Nicola, kloosterling uit de Orde van de Minderbroeders Kapucijnen, die echt arm leefde en uitblonk in nederigheid en godsvrucht.

9. Te Londen in Engeland de zalige Thomas Bullaker, priester uit de Orde van de Minderbroeders en martelaar, die onder koning Karel I tijdens het vieren van de Mis gevangen werd genomen en omwille van zijn priesterschap werd opgehangen te Tyburn. Terwijl hij nog leefde, sneed men hem de ingewanden uit. Daarop stierf hij.

10. In het dorp Ribarroja de Turía in het gebied van Valencia in Spanje de zalige Jozef González Huguet, priester en martelaar, die tijdens het woeden van de geloofsvervolging de uitmuntende strijd voor Christus volbracht.

11. In het dorp Massamagrel in hetzelfde gebied van Spanje de zalige Pacificus (Petrus) Salcedo Puchades, kloosterling uit de Orde van de Minderbroeders Kapucijnen en martelaar, die tijdens dezelfde vervolging gelijkvormig werd aan Christus in diens lijden en sterven.

12. In het concentratiekamp Oświęcim of Auschwitz bij Krakau in Polen de zalige Romanus Sitko, priester en martelaar, die in de oorlog tijdens de bezetting van Polen vreselijk werd gefolterd door de vervolgers zonder eerbied voor mens en godsdienst en die overging tot de aanschouwing van de eeuwige zaligheid.

Deum, qui glorificatur in concilio sanctorum, venite, adoremus.
Komt, laten wij God, die verheerlijkt wordt in de gemeenschap van alle Heiligen, aanbidden!
Invitatorium bij het begin van het Getijdengebed op Allerheiligen