donderdag 27 oktober 2016

Donderdag, dag van de H. Eucharistie 1


In de geschiedenis van de Kerk en ook heilseconomisch gezien heeft de donderdag een bijzonder karakter: het is de dag van het Laatste Avondmaal, de dag van de Instelling van de H. Eucharistie.
De donderdag na Pinksteren werd door paus Urbanus IV in 1264 als hoogfeest van het ‘Corpus Domini’ ingesteld als een verplicht feest voor heel de Kerk. Deze paus deed eerder als aartsdiaken Jacques Pantaléon de Troyes dienst in het Bisdom Luik. Hij had de H. Juliana de  Cornillon, mystica, + 1258, die middels een visioen werd geroepen de devotie tot het H. Sacrament te bevorderen, gekend en werd eveneens voor dit feest gewonnen.

Het officieformulier van de donderdag - feria quinta - in het Romeinse brevier refereerde regelmatig aan de H. Eucharistie en ook in Liturgia Horarum, het postconciliaire Getijdengebed, vindt men in de Preces gebedsintenties die betrekking hebben op het leven vanuit de H. Eucharistie en op het ambt en leven van de priesters. Door het woord van de Heer Jezus tijdens het Laatste Avondmaal ‘Doet dit ter gedachtenis aan Mij’ heeft Hij de Apostelen, hun opvolgers en hen die daartoe de heilige wijding ontvangen bestemd om het H. Offer op te dragen.