donderdag 27 oktober 2016

Donderdag, dag van de H. Eucharistie 3


Kom vroeger dan anders
Wilt ge weten, broeders, hoe ge u moet gedragen, wanneer ge het geluk wilt smaken de goede God in uw hart te ontvangen? Doe zoals die goede christen, die iedere week te communie ging. Hij gebruikte drie dagen voor de dankzegging en drie dagen om zich voor te bereiden. Wel, wie belet u hetzelfde te doen en er al uw dagelijkse bezigheden bij te betrekken? In de dagen van voorbereiding moet ge u onderhouden met Jezus Christus, die heerst over uw hart en die een bezoek wil brengen aan uw ziel om haar met weldaden en geluk te overladen. Ge moet de Heilige Maagd, ja alle Engelen en Zaligen in de hemel aanroepen, opdat zij de goede God namens u zullen bidden dat ge Hem zo waardig mogelijk mag ontvangen. Kom op de bewuste dag vroeger dan anders naar de heilige Mis en tracht de gebeden en de handelingen van de priester nog aandachtiger te volgen. Uw geest en uw hart moeten voortdurend aan de voet van het altaar zijn, zij moeten onophoudelijk smachten naar het gelukkige ogenblik  van Jezus’ komst. Dan zullen uw gedachten niet meer naar deze wereld uitgaan, maar enkel en alleen naar de hemel. Ja, ge moet u zó intens in het  naar God verdiepen, dat ge voor de wereld als het ware sterft. Ge moet uw getijden, uw rozenkrans en uw oefeningen zo vurig mogelijk bidden om in u het geloof en de hoopte doen herleven, maar vooral een grote liefde tot Jezus Christus die over enkele ogenblikken van uw hart Zijn tabernakel zal maken of, als ge wilt, een kleine hemel. Mijn God, wat een geluk en wat een eer voor armzalige mensen zoals wij!
Een grote eerbied moeten we Hem betuigen, broeders, we zijn immers zo ellendig…Maar van de andere kant mogen we hopen dat Hij medelijden met ons zal hebben. Nadat ge uw oefeningen hebt gebeden, moet ge uw communie aan God opdragen voor uzelf of voor anderen. Tenslotte staat ge op om u naar de heilige tafel te begeven: aan uw ingetogen houding moet men kunnen zien dat gij iets groots gaat doen. Ge knielt neer en tracht nogmaals het geloof in u wakker te roepen dat u de diepte van uw geluk zal doen gevoelen. Uw geest en uw hart zullen geheel en al aan God overgegeven zijn. Kijk voor u, sla uw ogen neer, vouw uw handen en bid een akte van geloof. Als ge op uw beurt moet wachten, wek dan een grote liefde tot Jezus Christus in u op en bid nederig dat Hij zich moge verwaardigen Zijn intrek te nemen in uw armzalig hart.
Zodra het grote geluk hebt gehad Hem te ontvangen,  moet ge eerbiedig opstaan, naar uw plaats terugkeren, neerknielen en niet meteen een kerkboek of uw rozenkrans nemen. Ge moet u enkele ogenblikken onderhouden met Jezus Christus, die gedurende een kwartier met ziel en lichaam in uw hart vertoeft evenals Hij tijdens Zijn sterfelijk leven op aarde verbleef. Wat een oneindig  geluk! Wie zal het ooit kunnen begrijpen? Er is helaas bijna niemand, broeders, die het begrijpt…Nadat ge de goede God alle genade hebt gevraagd die ge voor uzelf of voor anderen verlangt, moet ge uw gebeden voortzetten. Bid de vaste gebeden voor en na de communie en nodig de Heilige Maagd samen met alle engelen en heiligen uit om de goede God namens u te danken. Blijf na de Mis nog even bidden om God te vragen dat Hij u moge helpen bij de uitvoering van uw goede voornemens. Wanneer ge de kerk verlaat, moet ge onderweg niet blijven praten. Denk liever aan het geluk dat ge Jezus Christus hebt mogen ontvangen, en ga rechtstreeks naar huis.
Als ge tussen de heilige diensten nog tijd over hebt, moet ge daar gebruik van maken om wat goede lectuur ter hand te nemen of een bezoek te brengen aan het H. Sacrament en God te danken voor de genade die Hij u ’s morgens geschonken heeft. Houd u zo min mogelijk bezig met de dingen van deze wereld. Ge moet integendeel zó streng over al uw gedachten, woorden en handelingen waken, dat Gods genade voor altijd bij u blijft.

Uit: De Preken van de heilige pastoor van Ars. Jean-Baptiste Marie Vianny,  Uitg.:  Lannoo nv, Tielt 1991, blz.: 163, 164 en 165.