zondag 17 januari 2016

J.H.Newman [1801-1890] Het wezenlijke leren vinden


Wij zijn als mensen die uit de slaap ontwaken en onze gedachten niet meteen kunnen verzamelen noch begrijpen waar wij zijn. De hele waarheid openbaart zich slechts geleidelijk.
Zo staan we ook in de wereld, als kinderen van het licht, die slechts langzaam tot zelfkennis komen. Laten wij bidden, nadenken en werken om geleidelijk te mogen beseffen wat wij zijn.
Zo zullen wij, met het voorbijschuiven van de tijd eerst één zaak veroveren, daarna een andere. Langzamerhand zullen wij het onwezenlijke opgeven en het wezenlijke vinden. Door dag na dag op God te wachten, zullen wij ook dag na dag vooruitgaan, en tot het ware en duidelijke inzicht komen van wat wij zijn in Christus.

Jaar na jaar zullen wij iets veroveren en ieder paasfeest dat komt zal ons beter in staat stellen ons met hart en ziel te verheugen om de grote verlossing die Christus bracht.
We zullen ondervinden dat de plichten, die Hij ons oplegt, op providentiële wijze weldoende kunnen zijn. Onze plichten tegenover god en mens zijn niet slechts plichten die wij voor Hem vervullen;  zij zijn ook middelen die ons verlichten en ons geloof aanvaardbaar maken.
Iedere daad van gehoorzaamheid maakt ons dieper overtuigd van de hemel. Elk offer maakt ons ijveriger. Ieder zelfverloochening maakt ons meer toegewijd…

Wij geloven dat wij steeds beter zullen begrijpen wie wij zijn indien wij aldus te werk gaan.
Wij zijn er nederig van overtuigd dat onze ogen dingen zullen zien die slechts op geestelijke wijze onderscheiden kunnen worden, wanneer wij onszelf reinigen van het wereldse.
Wij hopen dat de woorden van de zaligspreking “Zalig de zuiveren van hart, want zij zullen God zien”, aan ons zullen worden vervuld…


P.P.S. VI, 8, 99-100.