vrijdag 31 juli 2020

H. Alphonsus Maria de Liguori, kerkleraar [1696-1787]: Hoe zijn de heiligen heilig geworden? - 2

H. Alphonsus  Maria de Liguori, kerkleraar [1696-1787]:
HOE ZIJN DE HEILIGEN HEILIG GEWORDEN? 2

Het overwegen van het Lijden van Christus is bij veel mensen gebrekkig: zij stellen zich voor alsof Jezus werkelijk voor hun ogen bloed zweet, gevangen wordt genomen, gegeseld en aan het kruis wordt geslagen. Dat is juist, maar dikwijls blijft men staan bij de pijnen van het Lijden en overweegt niet in het hart waarom en hoe, met welk geduld, met welke zachtmoedigheid en liefde Hij heeft geleden; ja, men meent dat de hoofdzaak is afgewerkt als men met de lijdende en stervende Heiland zeer diep medelijden heeft gehad. Het is beslist goed wanneer een christelijk hart bij het zien van de mishandelingen van de Verlosser groot medelijden heeft.

Maar daarmee moet men niet tevreden zijn en dit niet als het belangrijkste betrachten. Waarom heeft de onschuldige, heilige Heer Jezus zoveel en onverdraaglijke smarten geduldig gedragen, waarom heeft Hij zich door Joden en heidenen, door volk en priesters, door rechters en aanklagers zó verschrikkelijk laten mishandelen? Waarom heeft Hij in zijn lichaam en zijn ziel zó onuitsprekelijk geleden?

Naast het feit dat hij ons door zijn allesomvattend Lijden en Sterven van zonde en dood wilde verlossen, wilde Hij ons een, om zo te zeggen almachtig en in ieder opzicht volmaakt voorbeeld geven, hoe wij, zondige mensen, ons bij onze geringe dikwijls zelfs verdiende tegenspoed moeten gedragen. Christus heeft voor ons geleden, schrijft de H. Petrus (1 Pe 2,21) en u een voorbeeld nagelaten opdat ook gij in zijn voetstappen zoudt treden. Deze weinige woorden onderrichten ons, hoe wij het Lijden en Sterven van Jezus Christus moeten overwegen.

Echte toewijding en liefde voor de lijdende en stervende Jezus  houden in dat wij (naast het van harte verafschuwen van de zonden die Hem tot de kruisdood hebben gebracht), de grote voorbeelden in zijn leven en bij zijn sterven zorgvuldig uitzoeken, nauwlettend overdenken en getrouw in ons doen en laten weerspiegelen.

Echte toewijding en liefde voor de lijdende en stervende Jezus  houden in dat wij zijn volkomen gehoorzaamheid aan de Wil van zijn hemelse Vader, zijn niet te meten liefde tegenover ons, mensen, zijn waarachtig goddelijk geduld en zachtmoedigheid bij de meest verschrikkelijke pijnen dikwijls bij onszelf ernstig overwegen en ons spreken en zwijgen, ons lijden en dulden, daarnaar richten.

Echte toewijding en liefde voor de lijdende en stervende Jezus  houden in dat wij in de Gekruisigde geloven zoals Paulus en zijn liefde navolgen zoals Johannes.

Echte toewijding en liefde voor de lijdende en stervende Jezus  houden in dat wij als echte leerlingen van Jezus lijden, zoals Hij heeft geleden; als echte leerlingen van Jezus gehoorzaam zijn, zoals Hij leefde en stierf.
Wie het geduld, de zachtmoedigheid, de volledige overeenstemming met Gods Wil in het lijden uit de overdenking van het Lijden van Jezus nog niet heeft geleerd, heeft het Lijden van Jezus nog niet goed overwogen.

Wie uit de overweging van het Lijden van Christus nog niet heeft geleerd op God te vertrouwen, ook wanneer Hij wonden toebrengt - , naar Hem op te zien, ook wanneer Hij zijn aangezicht verbergt - , Hem te danken wanneer Hij slaat - , Hem met niet aflatend vertrouwen aan te roepen, wanneer Hij zijn hulp lijkt uit te stellen - , die kan wel alles begrijpen, maar de lichte en, als ik deze zo mag noemen, kunstloze kunst, het Lijden van Christus met vrucht te overwegen, verstaat hij niet. 
Wie uit de overweging van Christus’ Lijden nog niet heeft geleerd, kwaad met goed te vergelden, hen die vervloeken te zegenen, hen die haten te beminnen, hen die beledigingen uiten te omarmen, kan wel weet hebben van grote dingen, maar zijn Heer en Meester, zijn Voorbeeld Jezus Christus, die de Vader heeft gezonden, bemint hij nog niet. En daarin is toch alles gelegen.

Laat ons daarom, wanneer wij het  Lijden van Christus overwegen, dit zó overwegen dat wij ons daarbij zijn heilig voorbeeld voor ogen stellen en ons beijveren in zijn heilige voetstappen te treden! (Bisschop Sailer)


Alles (inclusief de cursiva) uit: R. P. Goffine, Ord. Präm., Christkatholisches Unterrichts- und Erbauungsbuch oder kurze Auslegung aller sonn- und festtäglichen Episteln und Evangelien, samt daraus gezogenen Glaubens- und Sittenlehren und einer Erklärung der wichtigsten Kirchengebräuche, vielfach vermehrt und verbessert von Pfarrer Franz Xaver Steck, mit 10 Erzbischöflichen und Bischöflichen Approbationen, J. Ebner´sche Buchhandlung, 1876
Met dank aan “Martina Katholik”- Der Katholik und die Welt