zaterdag 5 oktober 2019

Bij wijze van uitzondering op dit weblog: onze eerste foto op Instagram met toelichting Koorrepetitie gisteren Lied Jan van Abroek


Koorrepetitie gisteren van het lied van Jan van Abroek (1440-1510) stichter van de vrouwelijke tak van de orde van het heilig graf en stichter van het klooster op de Kerkberg voor heren.

Vanaf de Kerkberg stichtte Jan van Abroek een serie kloosters die op hun beurt vele kloosters stichtten. In de 17e eeuw kwam een einde aan het verblijf van de Orde van het Heilig Graf op de Kerkberg. Het bloeiende klooster was door activiteiten (met name ontvoeringen en het eisen van losgeld) van de Geuzen en aanverwanten tot de ondergang gebracht.

Het inmiddels opgerichte bisdom Roermond, dat eveneens vanaf de Kerkberg is gesticht, nam toen op de Kerkberg de liturgische en pastorale fakkel over. In 1888 keerde de Orde van het H. Graf terug.

Drie keer is er door de Orde van het H. Graf gesticht op de Kerkberg. Laatstelijk in 1888. Dat klooster bestaat tot op de dag van vandaag en daarvoor danken wij God!

Dit type foto plaatsen we op Instagram voor onze volgers maar niet op het weblog. Daar hebben we doorgaans wat minder persoonlijk gehouden en daar gaan we mee door.

Onze lezers kunnen met een smartphone de app Instagram kiezen en een account aanmaken en moeten dan zoeken op "zr. Johanna".