zondag 27 oktober 2019

Uitnodiging! 27 oktober Hoogmis in Basiliek op de Kerkberg 09.30u Hoogmis met 12,5 jarig jubileum Gregoriaanse cluster megaschola (15 man sterk!) en uitleg van gezangen

De grote Gregoriaanse clusterschola van het parochiecluster Roerdalen, bestaande uit 15 mannen, viert op zondag 27 oktober om 09.30 uur haar jubileum in de Basiliek van de HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus te Sint Odiliënberg. Gezongen worden de wisselende gezangen van de dertigste zondag door het jaar Laetetur cor, aangevuld met de Kyriale gezangen van Missa VIII, Credo III en het Salve Regina.

Dit zal het 25e reguliere optreden zijn van de clusterschola die tevens 121/2 jaar bestaat. Daarom krijgt /deze viering een enigszins feestelijk karakter. De H. Mis wordt gecelebreerd door pastoor Jos L'Ortye. Als liturgisch commentator zal de heer Funs Nieskens (oud-docent klassieke talen) de teksten van de wisselende misgezangen telkens kort inleiden.

De clusterschola bestaat uit 15 zangers en staat sinds januari 2015 onder de inspirerende leiding van Dr. Gerard Sars. Door twee keer per jaar wisselend in een van de kerken van Roerdalen een H. Mis op te luisteren met deze rijke spirituele gezangen hoopt het koor een bijdrage te leveren aan de instandhouding van deze eeuwenoude gezangen. Zie ook deze link

De zang- en muziektraditie op de Kerkberg van Sint-Odiliënberg heeft diepe wortels in de geschiedenis. Zeker vanaf 1132 bestond hier een kapittelschool, een soort jongensschool, waarvan de leerlingen, chorales genoemd, onder meer een speciale muziek- en zangopleiding kregen. Voor hun zang en diensten in de kerk ontvingen zij op hun beurt gratis onderwijs.

De schola is steeds op zoek naar mannen die geïnteresseerd zijn in het Gregoriaans en willen meedoen. Graag willen wij belangstellenden uitnodigen en we hopen deze te inspireren om contact op te nemen. met Gerard Sars tel.: 0475-537765 of met Pie Heemels tel.: 0475-533214. Geïnteresseerden zijn van harte welkom na afspraak ter kennismaking uiteraard geheel vrijblijvend een repetitie mee te maken.