vrijdag 5 oktober 2018

Oktobermaand - Mariamaand - rozenkransmaand


Oktober is in de RK-Kerk de maand van de Rozenkrans. Dit gebruik stamt uit de 19e eeuw en werd vooral bevorderd door paus Leo XIII. Het is een uitbreiding van het liturgische feest van Maria Koningin van de Rozenkrans op 7 oktober.

Jaar van de Rozenkrans
Johannes Paulus II (1978-2005) probeerde de rozenkrans weer terug te brengen in het leven van iedere katholiek. In het zicht van zijn 25-jarig pontificaat stelde hij een speciaal 'Jaar van de Rozenkrans' in: van 16 oktober 2002 tot en met 16 oktober 2003. Kardinaal Karol Woityla werd namelijk op 16 oktober 1978 tot paus gekozen

Rozenhoedje bidden in huisgezin
Vóór het Tweede Vaticaans Concilie was het heel normaal dat de rozenkrans, of eenderde deel daarvan ('rozenhoedje'), in katholieke huisgezinnen werd gebeden. Na de sociaal-culturele wendingen van de jaren zestig raakte deze praktijk bij velen in onbruik.
Toch wordt in veel parochies in oktober ook vandaag de dag nog steeds gezamenlijke de rozenkrans gebeden. Ook worden afbeeldingen van de Heilige Maagd extra gehuldigd.

Wij  bidden in ons klooster tenminste dagelijks gezamenlijk de rozenkrans. U kunt Uw gebedsintenties opgeven via inlichtingen@priorijthabor.nl.