zaterdag 12 oktober 2024

The life of Carlo Acutis, the "The Apostle of the Eucharist" & First Millenial Blessed


Tekst van wikipedia:

Carlo Acutis werd op 3 mei 1991 in Londen geboren in een rijke Italiaanse familie. Zijn ouders, Andrea Acutis en Antonia Salzano, werkten in Londen en Duitsland. Niet lang na de geboorte van hun zoon vestigden ze zich in Milaan. Hij werd een frequente communicant na de ontvangst van zijn eerste communie (zeven jaar oud in het klooster van St. Ambrogio ad Nemus). Acutis ging ook eens per week te biecht. Zijn omgeving wist dat hij een passie had voor computers. Hij bracht zijn schoolopleiding door in Milaan. Zijn middelbareschooltijd bracht hij door bij de jezuïeten aan het Instituto Leone XIII. Hij had een aantal heiligen als zijn rolmodellen, waaronder: Franciscus van Assisi, Francisco en Jacinta Marto, Domenico Savio, Tarcisius en Bernadette Soubirous.

Acutis maakte zich zorgen over vrienden wier ouders gingen scheiden. Hij nodigde die vrienden uit bij hem thuis om hen te steunen. Hij zette zich in voor de rechten van gehandicapten en beschermde op school gehandicapte leeftijdsgenoten, wanneer zij gepest werden. Hij hield van reizen, maar had een bijzondere voorkeur voor Assisi.

Hij kreeg leukemie en bracht zijn pijn als offer voor zowel paus Benedictus XVI als voor de gehele Katholieke Kerk, waarbij hij zei: "Ik offer al het lijden dat ik zal moeten lijden voor de Heer, voor de paus en de Kerk".  Hij vroeg zijn ouders hem mee op pelgrimstochten te nemen naar de plaatsen van alle bekende eucharistische wonderen in de wereld. Zijn verslechterende gezondheidstoestand gooide echter roet in het eten.

Zijn passie voor computers bracht Acutis ertoe een website te maken die gewijd was aan het zorgvuldig catalogiseren van elk gemeld eucharistisch wonder. Hij deed dit in 2005 (hij had elk geval gecatalogiseerd sinds hij elf was). Hij waardeerde de initiatieven van de zalige Giacomo Alberione om de media te gebruiken om te evangeliseren en het woord van God te verkondigen. Hij was erop gericht om dit te doen met zijn website. Het was op de website dat hij schreef: "hoe meer eucharistie we ontvangen, hoe meer we zullen worden zoals Jezus, zodat we op deze aarde een voorproefje van de hemel zullen hebben." De arts die hem behandelde vroeg hem of hij veel pijn leed. Hij antwoordde dat "er mensen zijn die veel meer lijden dan ik."

Hij stierf op 12 oktober 2006 om 6.45 uur aan de gevolgen van een ernstige M3-leukemie en werd overeenkomstig zijn wensen in Assisi begraven.