dinsdag 7 februari 2017

Giusto de’ Menabuoi De schepping van de wereld


Giusto de’ Menabuoi
Schepping van de wereld. Fresco, 1378
Baptiusterium van de Kathedraal van Padua

Deze dagen lezen we in de Eucharistieviering de eerste pagina van de H. Schrift: het verhaal van de schepping van de wereld in het Boek Genesis.
Beschouwen we de versie van dit verhaal in de penseelstreken van een kunstenaar van het Italiaaanse Trecento (14e eeuwse cultuurhistorische stroming in Italië), Giusto de' Menabuoi.
Buiten de sfeer van de sterrenwereld, vertegenwoordigd door de tekens van de dierenriem zien we de Schepper, tronend boven serafijnen en cherubijnen voor een gouden fond en boven een bol van kristal.
In de door de hemel omringde cirkel zien we de banen van de planeten en in de binnenste cirkel een wereldkaart waarop niet alleen Italië en de Middellandse Zee te zien zijn, maar ook de rest van Europa, Noord-Afrika en Azië.

Geboren ca 1320 te Florence was Giusto de’ Menabuoi een representant van de vroege Renaissance. Hij werkte vooral in Padua waar hij fresco’s schilderde in de Kerk van de Eremitani en in de Basiliek van de H. Antonius. Zijn werk in het Baptisterium van het Duomo (1376) is het meest bekend. Hij stierf in Padua in 1391.