zaterdag 11 februari 2017

12 februari Zalige Humbelina, cisterciënserin [1092-1141]

Uit het Martyrolgium Romanum

Zalige Humbelina, cisterciënserin [1092-1141]

In het klooster van Jully-sur-Sarce in de streek van Troyes in Frankrijk de zalige Humbelina [Ombeline], priorin van dit klooster, die een zus was van de heilige Bernardus, abt van Clairvaux. Door zijn toedoen keerde zij zich succesvol af van de wereldwe genoegens en met instemming van haar echtgenoot wijdde zij zich aan het kloosterleven. 


Monumentaal kruis: aan de voeten van Jezus de sculpturen
van de Zalige Hombeline en de Heilige Bernardus,
vervaardigd door Edgar Delvaux in steen afkomstig van Nod sur Seine.


Basement van het kruis
Haar naam is op 12 februari ingeschreven in het Martyrologe de Cîteaux waarin slechts de mannelijke en vrouwelijke leden van de Cisterciënser Orde zijn opgenomen. Zij was de dochter van de zalige Aleth en zuster van de H. Bernardus. Als echtgenote van een rijke heer leidde zij een mondain leven terwijl haar broers zich terugtrokken in de abdij van Cîteaux.
Op haar beurt bekeerde zij zich tot het reliegieuze leven op de dag dat zij met een rijk gevolg haar broer Bernardus in het klooster wilde bezoeken, maar deze haar weigerde te ontvangen.
Met toestemming van haar echtgenoot, trok zij zich als moniale terug in de abdij Jully-les-Nonnains in Bourgondië, waar zij priorin werd. Zij stierf in 1142. Haar relieken bevinden zich in Jully.



Abdij Jully-les-Nonnains