donderdag 7 mei 2015

Het Heilig Kruis, het meest leerzame boek!


Sinds de dagen van keizer Constantijn is het Kruis geen teken van smaad, van vloek of afschuw meer; het is een teken van oneindige liefde, van oneindige zegen en hoogste verering. Het is opgericht op gebouwen, op de toppen van de bergen, langs wegen en straten. Het straalt op vlaggen, het bevindt zich in de woonvertrekken van huizen en paleizen, vrouwen dragen het als een kostbaar kleinood aan een ketting om de hals, het schittert op de borst van de soldaten en vorsten en siert hun kroon. In welke vorm men het ook mag zien, moge het voor de christenen een boek zijn, dat hen de meest verheven, de meest troostvolle maar ook de meest vruchtbare onderrichting geeft.

Wat zegt het boek van het Kruis?
Het zegt u, dat God u oneindig bemint; want aan dit teken van smaad, aan dit werktuig van kwelling en pijn, liet Hij zijn geliefde Zoon voor u sterven! Het zegt u wat uw ziel waard Hem waard is; want aan het Kruis heeft de Zoon van God uw ziel met zijn Bloed vrijgekocht!

Het zegt u wat de zonde voor een ontzettend groot kwaad is; enkel en alleen de zonde heeft immers dit Kruis op Golgotha opgericht… de zonde heeft de Zoon van God aan dit smadelijke hout geslagen.. Het zegt u dat u met God bent verzoend, als u in Jezus, gekruisigd, gestorven en verrezen, gelooft en volgens dit geloof leeft!
Het zegt u dat u niet moet opgeven als lijden en smart u drukken, want de Zoon van God heeft immers geleden en u een voorbeeld gegeven ter navolging.
Het Kruis nodigt u uit Jezus na te volgen en zegt u dat u door het Kruis de eeuwige vreugde binnengaat.
Het Kuis zegt u dat u in het Kruis al uw vijanden kunt overwinnen, want aan het Kruis heeft Christus overwonnen en voor ieder die in Hem gelooft de kracht verworven in en met het Kruis te overwinnen. Want als de goede moordenaar het paradijs verdiende, waarom zou dan de christen geen vergiffenis verdienen?

Het Kruis zegt u echter ook dat u eens zult wenen van angst wanneer u het Kruis op het einde der wereld op de wolken des hemels ziet aankomen, wanneer u bij leven een vijand van het Kruis bent geweest, wanneer u door uw zonden Christus steeds opnieuw aan het kruis hebt geslagen…

Lees ijverig in het boek van het Kruis, neem in hart en ziel op wat het zegt en volg het na; dan zal het Kruis in uw laatste ogenblik uw troost, uw vreugde, uw zaligheid zijn!