maandag 1 februari 2021

Feest Opdracht Jezus in de tempel – Maria Lichtmis Dag van het Godgewijde leven



Op 2 februari vieren we het Feest van de Opdracht van Jezus in de Tempel of naar de oude benaming Maria Lichtmis.

Het feest vormt een schakel tussen Kerstmis en Pasen. Nog zien wij het Kind Jezus in de armen van zijn Moeder, maar zij brengt Hem reeds ten offer en hoort zelf in het bijzijn van Jezus dat een zwaard haar hart zal doorboren.

Met Kerstmis “schijnt het Licht in de duisternis” en het waren er slechts weinigen die het hebben aanvaard. Met ‘s Heren Openbaring straalt het Licht over Jeruzalem en de heidense wereld stroomt in grote getale naar deze stad van het Licht. En morgen dragen wij het licht in onze handen, in processie de kerk binnen, want het licht is wezenlijk met de liturgie van deze dag verbonden, vanaf de openingsantifoon bij de kaarsenwijding. Christus is het Licht, door de Geest aan Simeon geopenbaard als een glorie voor Israel en als een stralend Licht - Lumen gentium -  voor alle volkeren.
In de liturgie van deze dag zien we veelvuldig het beeld van de Kerk die als bruid haar Heer tegemoet gaat “en vol vertrouwen de mens geworden barmhartigheid in haar armen neemt” (Introitus).

Het licht doet ons terugdenken aan het felle licht waarmee  Paulus acuut werd verblind maar zijn ziel zó verlichtte dat hij zich bekeerde.
Liefst niet zo drastisch als bij Paulus wensen wij elkaar dit Licht toe, maar wel is het Licht van God het juiste licht om de dingen te bezien. Dit brengt ons als vanzelf op de leuze van ons huis, die een programma en een opdracht is : In Lumine tuo vidimus lumen. 
Het is een mooie gewoonte dat de geprofeste zusters de kaars van Maria Lichtmis of van de Paaswake op de verjaardag van hun professie voor het tabernakel laten opbranden. Door het Doopsel ontvingen we het licht en het leven van God, Vader, Zoon en H.Geest. Als kinderen van het Licht, ja, zelf Licht geworden door de gemeenschap met Christus hebben de religieuzen uitdrukkelijk beloofd te leven als kinderen van het Licht en trouw te volharden in het geloof om bij de komst van de Heer Hem tegemoet te kunnen gaan als verstandige bruidsmeisjes.

Op het Feest van Jezus’ Opdracht in de Tempel viert de Kerk de Werelddag van het Godgewijde Leven. De Kerk wil er aan herinneren dat alle christenen absoluut geroepen zijn God en de naasten lief te hebben. Het 2e Vaticaanse Concilie heeft de evangelische raden als voorbeeld van deze volmaakte liefde, waartoe alle christenen en bijzonder de religieuzen zijn geroepen, bevestigd.

Door zich met een onverdeeld hart (vgl. 1 Kor 7,34) te verbinden tot een leven volgens de Evangelische raden worden de karakteristieke wezenstrekken van Jezus – maagdelijkheid, armoede en gehoorzaamheid  -  bestendig zichtbaar voor de wereld waardoor de gelovigen het mysterie van het Rijk Gods kunnen zien, dat reeds in de geschiedenis werkzaam is, maar zijn voltooiing in de hemel verwacht.

Paus Johannes-Paulus II heeft op 6 januari 1997 2 februari als Werelddag voor het Godgewijde Leven uitgeroepen. In zijn Boodschap wordt de samenhang met het feest van morgen duidelijk uitgelegd. Het is een zeer waardevolle meditatie.

Danken we allen de Heer voor de gave van het Godgewijde leven en vragen we Zijn hulp bij de opgave om hierin te groeien naar zijn Wil, In Lumine Tuo