dinsdag 19 januari 2021

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Feria III Hebdomadæ II per annum Ad Officium lectionis Vinculum caritatis Dei quis potest enarrare? Vinculum caritatis Dei quis potest enarrare? Wie kan de band beschrijven van de liefde Gods?




Lectio altera
Ex Epístola sancti Cleméntis papæ Primi ad Corínthios
(Nn. 49-50: Funk 1, 123-125)

Tweede lezing
Wie kan de band beschrijven van de liefde Gods?

Wie de liefde tot Christus bezit moet de geboden van Christus onderhouden. Wie kan de band
beschrijven van de liefde Gods? Wie de glans van haar schoonheid verhalen? De hoogte, waartoe de
liefde verheft, is niet te beschrijven. De liefde hecht ons aan God, de liefde bedekt een menigte van zonden, de liefde verdraagt alles, neemt alles geduldig op. In de liefde is niets laags, geen hoogmoed; de liefde kent geen verdeeldheid, de liefde beweegt niet tot opstandigheid, de liefde doet alles in eendracht. Alle uitverkorenen Gods zijn in de liefde volmaakt, zonder de liefde is niets aangenaam aan God. In de liefde heeft de Heer ons tot Zich genomen: om de liefde van Onze Heer Jezus Christus jegens ons heeft Hij door Gods wil zijn Bloed voor ons gegeven, zich Lichaam voor ons lichaam en zijn Ziel voor onze zielen.

Ge ziet, mijn geliefden, hoe groot en bewonderenswaardig de liefde is, en dat men haar volmaaktheid niet kan beschrijven. Wie is waardig in haar bevonden te worden dan zij alleen, die God daar waardig voor achtte? Bidden en smeken wij daarom zijn barmhartigheid af, dat wij in de liefde bevonden worden zonder enige menselijke neiging, onberispelijk. Alle geslachten van Adam af tot op onze tijd zijn verdwenen, zij echter, die door Gods genade in de liefde volmaakt zijn geworden zullen hun plaats krijgen onder de vromen en bij de verschijning van Christus’ Rijk bekend gemaakt worden. Want er staat geschreven: Treedt uw woonvertrek binnen, verberg u nog een korte tijd tot mijn gramschap voorbij is: Ik zal Mij uw goede dagen herinneren en u opwekken uit uw graven.

Zalig zijn wij, mijn geliefden, als wij de voorschriften van de Heer in de eenheid van de liefde hebben volbracht, opdat door de liefde onze zonden worden vergeven. Want er staat geschreven: Gelukkig hij, wier misdaden zijn vergeven, wier zonden zijn bedekt; gelukkig de mens, aan wie Jahweh  geen zonde meer zal aanrekenen in wiens geest geen onoprechtheid meer woont. Deze zaligspreking slaat op hen die door middel van Onze Heer Jezus Christus door God zijn uitverkoren; aan Wie de glorie is in de eeuwen der eeuwen. Amen.