maandag 10 april 2017

Geestelijke lezing voor de Goede Week Uit een preek van de heilige bisschop Bonaventura (1)

Geestelijke lezing voor de Goede Week

Uit een preek van de heilige bisschop Bonaventura (1)


Adriaan Isenbrandt, Ecce Homo en Moeder van Smarten, 1530-1540. 
Olieverf op houten paneel, 105 cm x 92 cm.
Metropolitan Museum, New York
Toen Christus aan het kruis leed om ons te zuiveren, te wassen en te verlossen, gebeurde dat in aanwezigheid van de heilige Maagd, die alles aanvaardde, en zich aan de goddelijke wil overgaf. Zij vond het goed, dat de Vrucht van haar schoot, als losprijs voor ons, aan het kruis geofferd werd.
Die losprijs betaalde ze, sterk en vroom, uit liefdevolle eerbied voor God. Vandaar dit in de Spreuken: ‘Bedrieglijk is bevalligheid en knapheid is broos: een vrouw, die de Heer vreest, blijft geëerd’ (Spreuken 31, 30). Geëerd werd Anna, die Samuël offerde; die hem aan de eredienst wijdde, terwijl de zalige Maagd haar Zoon als slachtoffer opdroeg! En u, Abraham, die wel uw zoon wilde offeren, u offerde een ram! Terwijl de roemrijke Maagd haar Zoon aanbood! De arme weduwe verdiende lof, omdat zij alles offerde, wat ze bezat; maar deze Vrouw, namelijk, de roemvolle, goedertierenste Maagd, vroom en God toegedaan, offerde haar eigen zelfstandigheid.

De losprijs betaalde de eervolle Maagd, sterk en vroom, uit liefdevol medelijden met Christus. In lohannes lezen we: ‘Als de vrouw gaat baren, is zij bedroefd, omdat haar uur gekomen is!’ (Jo 16, 21). De zalige Maagd kende geen barensweeën, omdat zij niet uit de zonde baarde, zoals Eva, die vervloekt werd; nee, zij leed ná het baren, toen ze onder het kruis baarde. Andere vrouwen lijden in hun lichaam; zij leed in haar ziel; andere lijden ten gevolge van geschondenheid; zij leed uit medelijden, uit liefde.
De losprijs betaalde de zalige Maagd, als een sterke, vrome vrouw, uit liefdevol medelijden met de wereld, vooral met het christenvolk. ‘Kan een vrouw soms haar kindje vergeten; zich niet over de zoon van haar schoot ontfermen?’ (Jes 49, 15) Hier wordt het ons duidelijk, dat het hele christenvolk uit de schoot van de roemrijke Maagd voortgekomen is!
Wat hebben we een goede Moeder! Laten we aan die Moeder gelijkvormig worden en haar goedheid navolgen! Zóveel medelijden met de zielen heeft zij gehad, dat zij niets om tijdelijk verlies of lichamelijk leed gaf. Laten we insgelijks, voor het heil van onze ziel, ons lichaam kruisigen! ‘Een hoge prijs werd voor ons betaald! Word geen slaven van mensen’, van duivels en zondaars!

(1) Over de gaven van de heilige Geest, verzameling VI, 15-21