zondag 25 november 2018

Statio van Christus Koning in ons klooster vanmorgen voor de terts


In de priorijen van de Orde van het Heilig Graf is eeuwenlang het liturgisch gebruik bewaard van het houden van processies en staties naar het voorbeeld van de H. Grafkerk in Jeruzalem. Ter herinnering aan de oude statieplaatsen van het Heilig Land en om de woorden en werken van Jezus Christus te gedenken die Hij op deze plaatsen heeft verricht alsook de uitmuntende deugden die Hij er beoefend heeft, werden deze statieplaatsen  voorgesteld in de kloosterpanden. Deze statieplaatsen zijn: het Heilig Graf, het Dal van Josaphat, Betlehem, Bethanië, de Calvarieberg, de Berg Sion, de Berg van Olijven, de Berg Thabor, de Tempel Gods.

Elke zondag en op de hoogfeesten bezoekt de communiteit in processie een van deze plaatsen om er het mysterie van de dag te bezingen en te bemediteren, volgens de aanduidingen in het Processionale. In het formulier van de gezangen voor elke zondag door het jaar, is altijd een  commemoratie of hymne opgenomen met betrekking tot de Verrijzenis. Binnen de Orde van het H. Graf wordt de tijd tussen Pinksteren en de Advent immers als een verlengde Paastijd gevierd, iedere zondag is in feite een klein Pasen.

Afgesloten wordt de processie met een van de vier oude Maria-antifonen waarna men zich naar het koor begeeft om de Terts te zingen, waarna de Conventsmis volgde.