zondag 16 juli 2017

Sint Odiliafeest op zondag 16 juli 2017

Traditiegetrouw vieren we in Sint Odiliënberg op de derde zondag van juli het Sint Odiliafeest, dit jaar dus op zondag 16 juli. Die dag is er de gebruikelijke hoogmis om 9.30 uur, met aansluitend de gelegenheid tot het vereren van de relieken. ’s Middags om 15.00 uur staat het Odilialof op het programma, met zegening van het Odiliawater en ook weer de gelegenheid tot relikwieverering. Om 17.00 uur zullen de Latijnse vespers worden gezongen. Dat heeft evenwel niet zozeer met het Sint Odiliafeest te maken, als wel met het gegeven dat dat sinds kort iedere zondag het geval is.

De derde zondag van juli is gekoppeld aan de feestdag van de H. Odilia van Keulen (18 juli), een van de gezellen van de H. Ursula die omstreeks 453 in Keulen de marteldood stierven. Dit ter onderscheiding van de andere H. Odilia (13 december), abdis van Hohenburg (Elzas), naar wie na haar dood rond 720 ook het klooster zou worden genoemd (Mont Ste. Odile oftewel Sint Odiliënberg). Van beide heiligen hebben we een afbeelding in de kerk, van eerstgenoemde een beeld, van laatstgenoemde een glas-in-loodraam. Ze zijn wel te onderscheiden, maar worden desalniettemin allebei tegen oogkwalen aangeroepen.

De relieken die we op het Sint Odiliafeest kunnen en mogen vereren betreffen die uit Keulen. Die relieken van HH. Ursula en gezellen raakten in de middeleeuwen over heel Europa verspreid. Er kwamen er ook in Roermond terecht. Vier jaar geleden werden achter een muurtje in de Munsterkerk aldaar ruim vijftig schedels en twee complete geraamtes gevonden, waarvan vermoed werd en wordt dat het om de overblijfselen van deze heiligen gaat.

Reliekenverering is terug te voeren op het vroegchristelijke gebruik om de Eucharistie op of bij de graven van de martelaren (bijvoorbeeld in de catacomben) te vieren. Toen in latere tijden op of nabij die graven kerken werden gebouwd, ontstond de gewoonten om relieken in het altaar te plaatsen, een gebruik dat in onze Kerk tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden (vgl. in Berg de plaats van het reliekschrijn in het altaar). Ook kent onze kerk van oudsher het gebruik om de feestdag van de desbetreffende heilige zijn/haar relieken te tonen en/of ter verering aan te bieden. Dan komt men naar voren om de reliek (gevat in een ‘theca’ of reliekhouder) te kussen. Als het om belangrijke relieken gaat (zoals in Aken, Maastricht en Susteren) wordt ook wel een zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart gehouden, een meerdaags ‘religieus evenement’ waarin de betekenis van relieken voor ons leven op allerlei manieren wordt uitgebeeld.

Jos L’Ortye, pastoor

(“Roerecho”, donderdag 13 juli 2017, jaargang 51, nummer 28)