zaterdag 20 oktober 2018

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Hebdomada XXVIII per annum sabbato


   Ad Officium lectionis
  


Lectio altera

Ex Constitutióne pastoráli Gáudium et spes Concílii Vaticáni secúndi de Ecclésia in mundo huius témporis
(Nn. 40. 45)

Tweede lezing

Uit de pastorale constitutie ‘Gaudium et Spes’ van het IIe Vaticaans Concilie Over de Kerk in de wereld van deze tijd
(Nn. 40. 45)

Ik ben de alpha en de omega, de eerste en de laatste

Het wederkerig doordringen van de aardse en de hemelse stad kan alleen maar door het geloof worden waargenomen, ja het blijft zelfs een geheim van de menselijke geschiedenis, die tot de volle openbaring van de heerlijkheid der kinderen Gods door de zonde verstoord wordt.

De Kerk nu, die haar eigen doel nastreeft, deelt niet alleen het goddelijk leven mee aan de mens, maar stort ook dat licht, weerkaatst, in zekere zin over heel de wereld uit, vooral hierdoor, dat zij de waarheid van de menselijke persoon geneest en verheft, de eenheid van het mensdom bevestigd en aan de dagelijkse werkzaamheid van de mens een diepere zin en betekenis verleent. Op deze manier meent de Kerk door haar afzonderlijke leden en door haar hele gemeenschap er veel toe te kunnen bijdragen om de mensheid en haar geschiedenis meer menselijk te maken.

Terwijl de Kerk zelf de wereld te hulp komt en ook veel van haar ontvangt, streeft ze alleen hiernaar, dat het rijk Gods moge komen en dat het heil van heel het menselijk geslacht hersteld moge worden. Al het goede toch, dat het volk Gods gedurende zijn aardse loopbaan aan het mensdom kan schenken, vloeit hieruit voort, dat de Kerk het universele heils-sacrament is het mysterie van Gods liefde, dat zich ten opzichte van de mens openbaart en werkdadig is.

Want het Woord Gods, door Wie alles is gemaakt, is zelf mens geworden, om als volmaakte mens allen te redden en alles onder zijn gezag te brengen. De Heer is het einddoel van de mensen-geschiedenis, het centrum waarin alle verlangens van de geschiedenis en de beschaving samenkomen, het middelpunt van het menselijk geslacht, de vreugde van alle harten en de vervulling van hun verlangens. Hij is Degene, die de Vader uit de doden heeft opgewekt, heeft verheven en aan zijn rechterhand geplaatst, Hem aanstellend als rechter over levenden en doden. In zijn Geest tot leven gewekt en verenigd zijn wij op weg naar de voltooiing van de menselijke geschiedenis, die volledig overeenkomt met zijn plan van liefde om: Alles te herstellen in Christus, namelijk als wat in de hemel en al wat op de aarde is.

De Heer zelf zegt: Zie, Ik kom spoedig, en mijn loon breng Ik mee, om ieder te vergelden naar zijn werk. Ik ben de alfa en de omega, de eerste en de laatste, het begin en het einde.