vrijdag 16 februari 2018

ORDO SANCTI SEPULCRI : KERKEN IN EUROPA Torres del Rio (Spanje)

ORDO SANCTI SEPULCRI : KERKEN IN EUROPA
Torres del Rio (Spanje)


Op zekere dag kwamen de leerlingen van Johannes tot Jezus met de vraag: Waarom vasten wij en de Farizeeën wel, maar uw leerlingen niet? Jezus sprak tot hen: De vrienden van de bruidegom kunnen toch niet bedroefd zijn zolang de bruidegom bij hen is? Er zullen dagen komen dat de bruidegom van hen is weggenomen; dan zullen zij vasten.
Matt 9, 14-15

Bij het horen van het Evangelie van deze morgen dringt de herinnering aan de kerk van het Heilig Graf van Torres del Rio zich op. Het is een kleine, schitterende en bijzondere romaaanse kerk, gebouwd rond 1170. Haar constructie verwijst naar de Orde van het Heilig Graf omdat deze de bijzondere architectuur van de Heilig Grafkerk van Jeruzalem oproept.


De octogonale ruimte is gedekt met een koepel, die zich verheft boven het belangrijkste corpus van het gebouw en waarin men de invloed van de bouwtrant der kaliefen herkent, met acht gepunte bogen die zich onderling kruisen zonder in het centrum bijeen te komen en wel zodanig dat ze in het midden een achthoekige ruimte open laten die op haar beurt wordt voortgezet met een koepelvormig gewelf, als basis voor de hoogste toren die wordt bekroond door een eveneens achtzijdige lantaarn. De koepel van het centrale corpus is een bijzonder opmerkelijk element, die de geest omhoog voert en bijna als het ware losmaakt van het gevoel van zwaartekracht.
Vanuit de octogonale ruimte betreedt men via een gepunte en dubbele triomfboog de absis. Let goed op de twee kapitelen en het snijwerk ervan welke sterk verwijzen naar het ‘grafkarakter’ dat men deze kerk toeschrijft. De kapitelen bevatten inderdaad enerzijds het tafereel van de Kruisafneming van Christus, het moment dat de smart van zijn dood  representeert en het andere de Verrijzenis met de drie Maria’s voor het lege Graf, symbool van hoop op het eeuwige leven en de overwinning op de dood.
Dit bijzonder bouwerk komt men tegen op weg naar Santiago di Compostella bij het passeren van Torres del Río, Navarra. Het roept de aandacht op door de mooie harmonie van basismaten en oprijzende elementen; het is een zeldzaam voorbeeld van middeleeuwse bouwkunst. Tegenover de horizontaliteit en zwaarte van het romaanse bouwconcept leidt alles in dit kleine heiligdom in verticale richting en doet de ogen omhoog heffen om genade en barmhartigheid te ontvangen.
Een zeer realistisch kruisbeeld met corpus, koninklijke kroon en vier nagels (XIIIe eeuw) domineert de kerk. Het is het beeld van de Bruidegom die de genodigden op de bruiloft verwacht; vanwege zijn afwezigheid vasten we echter nu in de vreugdevolle verwachting van de ontmoeting met Hem op Pasen.