woensdag 14 juni 2023

 Van de heilige Lidwina van Schiedam is bekend dat zij bijna niets at en nagenoeg alleen leefde van de heilige Communie.







Pater Dries van den Akker s.j. schreef: De heilige Lidwina van Schiedam werd in 1380 te Schiedam uit arme ouders geboren. In 1395 kwam zij bij het schaatsen op het ijs ten val. Dat was het begin van een ongeneeslijk en zeer pijnlijk ziekteproces. Zij at bijna niets en leefde nagenoeg alleen van de heilige Communie die haar regelmatig door de kapelaan van de parochiekerk werd gebracht. Het schijnt dat zij haar pijn heldhaftig droeg en dat zij haar bezoekers vol liefde en aandacht te woord stond. Op die manier was zij een bron van inspiratie voor haar omgeving.

Op haar is van toepassing de volgende tekst van de zalige Jan van Ruusbroec: Een Spieghel der eeuwigher salicheit III

“Want Christus is het levend , hemels Brood, dat de Vader in de hemel gezonden heeft (Jo 6.48 ev) , dat wij met minne eten en verteren in onzen geest, gelijk de engelen en de heiligen doen in de hemel, en gelijk Christus Zelf, door zijn minne, ons allen verteert in Zich. Die aldus teren en worden verteerd, die hebben een eeuwig, zalig leven in Christus, en zij kunnen altijd eten en drinken, als zij met liefde hun Geliefde gedenken.
“En juist zij begeren meer het heilig Sacrament en zijn ook bekwamer en geneigder daartoe dan andere mensen. Want zij houden van doenwijze en geplogenheden der Heilige Kerk, zoals Christus het verordend en vastgelegd heeft tot zijn eer en tot nut van zijn volk. En hierom groeien en wassen zij voortdurend in genade en in alle deugden, zo inwendig als uitwendig. Want al wat zij van binnen bezitten in de geest, dat ontvangen zij ook van buiten in het Heilig Sacrament