vrijdag 27 maart 2020

Paus geeft vandaag zegen Urbi et Orbi wegens coronacrisis

Pope Francis appeals for peace in first Urbi et Orbi blessing

Paus Franciscus zal op vrijdag 27 maart om 18.00 uur bidden op het lege Sint Pietersplein. De paus nodigt alle gelovigen uit zich dan met hem in gebed te verenigen. “We zullen dan luisteren naar het Woord van God. We zullen onze smeekbede laten opstijgen. We zullen het Allerheiligste Sacrament aanbidden, waarmee ik aan het einde de zegening Urbi et Orbi zal verrichten, waaraan de mogelijkheid zal worden verbonden een volle aflaat te verkrijgen.”

Het Urbi et Orbi (‘aan de stad en de wereld’) is een pauselijke zegening van de hoogste rang. Deze zegen wordt gewoonlijk alleen  gegeven op Kerstmis, op het Paasfeest en bij de presentatie van een nieuwe paus aan de wereld. Dat de paus dit heeft besloten, geeft aan dat ook hij de huidige crisis als een buitengewoon ernstige toestand beschouwt. Ook bijzonder is dat hij deze zegening zal verrichten met een monstrans met daarin het Allerheiligste

“Op de pandemie van het virus willen we reageren met de universaliteit van gebed, mededogen, tederheid. Laten we eensgezind blijven. Laten we blijk geven van onze verbondenheid met de eenzaamste en meest beproefde mensen; onze nabijheid tot artsen, gezondheidswerkers, verpleegkundigen en verplegers, vrijwilligers; onze nabijheid tot de autoriteiten die harde maatregelen moeten nemen, maar dan wel voor ons eigen bestwil; onze nabijheid tot de politieagenten, tot de soldaten op straat die steeds proberen de orde te bewaren, zodat de dingen worden gedaan die de regering ons vraagt te doen voor het welzijn van ons allemaal; nabijheid tot iedereen”, zei de paus.