donderdag 26 maart 2020

Roerkerknieuws in coronatijd - Tijdelijke nieuwsbrief clusterparochies waaronder Parochie Wiro, Plechelmus en Otgerus Aanmeldingsmogelijkheid


Inleiding van de Pastoor Jos L'Ortye (Maria Boodschap)

De eerste uitgave van de tijdelijke nieuwbrief van de Roerstreekparochies in coronatijd. We bevinden ons midden in de coronacrisis. Met man en macht probeert men paal en perk te stellen aan het virus dat inmiddels – ook hier – al heel wat slachtoffers heeft gemaakt. De ene maatregel is nog niet ingedaald, of de volgende moet alweer worden genomen. Niet alleen van overheidswege, maar ook van kerkelijke zijde. Rigoureuze maatregelen, voor sommigen zelfs draconische maatregelen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Van kerkelijke zijde begon het eind februari met wat mildere (hygiënische) maatregelen die tot en met 31 maart van kracht zouden zijn. Op 18 maart kwamen daar strengere maatregelen overheen die tot en met Pasen zouden gelden: geen publieke zondagsvieringen meer. En inmiddels is dat sinds gisteren (24 maart) alweer opgeschaald: ze duren niet alleen langer (namelijk tot en met Pinksteren), maar gaan zelfs nog verder: nu ook geen publieke doordeweekse Missen meer. Een parochieleven zonder de gebruikelijke Missen, zonder de gebruikelijke vieringen zoals doopsel, communie, vormsel, om nog maar te zwijgen van huwelijken en uitvaarten … inderdaad rigoureuze, zelfs draconische maatregelen in onze strijd tegen een onooglijk klein virus dat niet alleen onze economie maar ook ons sociale leven helemaal lam legt. Tot en met Pinksteren: en we hebben nog 2½ week tot Pasen te gaan. En dan nóg de vraag of we de situatie dan al onder controle hebben. Wie weet, God weet! We bidden er in ieder geval voor. Tot en met Pinksteren, dat is nog ver weg, maar tenminste iets. Dan heb je iets om je op te richten. Dat is ook wat we in deze Veertigdagentijd doen, ons voorbereiden op Pasen. En dat feest zal komen, of het nu groots gevierd wordt of ‘in het verborgene’ en alleen nog maar via de moderne media te volgen zal zijn. Pasen wordt het. God heeft de dood en alles wat daarmee te maken heeft overwonnen. En dat willen we weten … en natuurlijk ook vieren. Maar ja … die maatregelen die zelfs de viering van het Paasfeest aan banden legt.
In ieder geval op Maria Boodschap goed nieuws, blijde boodschap. “Zie, Gij zult zwanger worden”, zegt de engel tot Maria, “en een zoon ter wereld brengen en gij moet Hem de naam Jezus geven”. Hij zal met koninklijke waardigheid worden bekleed, inderdaad, maar wel eerst door lijden en kruis heen moeten gaan, voordat Hij met die koninklijke heerlijkheid en macht bekleed zal worden. Maar ook Maria zelf zal er niet aan ontkomen, zo werd niet lang na zijn geboorte voorspeld: niet alleen dat dit kind bestemd (is) tot val of opstanding van velen in Israël, tot een teken dat weersproken wordt”, maar ook dat “Maria’s ziel door een zwaard zal worden doorboord” (Luc.2,34-35).
Vandaag wordt ons over het hoofd van Maria heen heil aangezegd. Vandaag wordt als het ware een stip op de horizon gezet, de dageraad begint al te gloren, de dageraad van het heil. Met de komst van Gods zoon begint Zijn licht door te breken in onze wereld. Dat dat ook het geval mag zijn in de coronacrisis die wij momenteel doormaken. Dat Gods licht ook daarin mag doordringen, zoals het doordringt in de duisternis van lijden en kruis, in de duisternis van de dood. Noch de dood, noch het coronavirus hebben het laatste woord. Vandaag spreekt God zijn Woord, geeft God ons Zijn Woord, een eeuwig Woord dat door de heilige Geest uit de maagd Maria mens wordt.

Wie de nieuwsbrief wil ontvangen kan zich melden bij clustersecretariaat@roerkerken.nl