zaterdag 21 november 2015

Laatste zondag kerkelijk jaar - Hoogfeest van Christus Koning

Angelustoespraak van Benedictus XVI
Vandaag viert de Kerk het hoogfeest van onze Heer Jezus Christus, Koning van het universum. Het Christus Koningfeest valt op de laatste zondag van de liturgische jaarkring en vat het mysterie van Jezus samen, die “de Eerstgeborene uit de doden en de Heer over de koningen der aarde” is. Daardoor verwijdt zich onze blik voor de volle verwezenlijking van het Rijk Gods, wanneer God alles in allen zal zijn (verg. 1Kor 15,28). De heilige Cyrillus van Jeruzalem schrijft: “Wij verkondigen niet alleen de eerste komst van Jezus, maar ook zijn tweede komst, die in pracht de eerste overtreft. Zijn eerste komst was immers een openbaring van zijn lijden, de tweede zal de diadeem van zijn koninklijke waardigheid dragen...bij zijn eerste komst werd Hij aan de vernedering van het kruis onderworpen, bij zijn tweede komst zal Hij omstuwd worden door een Hem lofzingende schare van engelen” (Catechesis XV,1 Illuminandorum, De secundo Christi adventu: PG 33, 869 A). De zending van Jezus en de inhoud van zijn boodschap omvatten voornamelijk de verkondiging van het Rijk Gods en zijn verwezenlijking te midden van de mensen door middel van tekenen en wonderen. “Voor alles echter”, leert ons het Tweede Vaticaanse Concilie, “wordt dit Rijk zichtbaar in de persoon van Christus zelf” (Dogmatische Constitutie „Lumen Gentium“, 5), want Christus vestigde dit Rijk door zijn dood aan het kruis en zijn verrijzenis, door middel waarvan Hij zich als Heer en Gezalfde en Priester in alle eeuwigheid openbaarde. Dit Rijk van Christus is aan de Kerk toevertrouwd, die de “kiem en het begin van dit Rijk op aarde” vertegenwoordigt en tot taak heeft uit kracht van de Heilige Geest “het Rijk van Christus en van God aan te kondigen en onder alle volkeren te vestigen” (ibid.). Aan het einde van de vastgestelde tijd zal de Heer het Rijk aan God, zijn Vader, overdragen en Hem alle mensen presenteren die volgens het gebod van de liefde hebben geleefd.
Wij allen zijn geroepen, het verlossingswerk van God voort te zetten door ons tot het Evangelie te bekeren en ons met volle instemming bij het gevolg van die Koning aan te sluiten, die immers niet is gekomen om zich te laten dienen, maar om te dienen en van de waarheid getuigenis af te leggen (vgl. Mk 10,45; Joh 18,37).
Moge de allerheiligste Maagd Maria ons allen helpen de tijd van nu als verwachting van de terugkeer van de Heer op te vatten door met aandrang te bidden “Uw Rijk kome” en die werken van het licht te volbrengen die ons dichter bij de hemel brengen, in het bewustzijn dat God te midden van de verwarring van de wereldgeschiedenis doorgaat zijn Rijk van liefde te vestigen.

25 november 2012, vertaald uit het Duits.