maandag 8 juni 2020

Wie gaat met ons mee op een UNIEKE PELGRIMSREIS NAAR MONT SAINTE ODILE FRANKRIJK - 22 tot en met 25 september


Eens gingen op het Leidseplein de lichtjes weer branden en ook de Betuwe stond weer in bloei. Wij vertrouwen erop dat ook aan de pandemie een einde komt. Daarom vestigen  wij graag Uw aandacht op de reis naar de Mont Sainte Odile in Frankrijk van 22 tot en met 25 september. Uiteraard houden we ons aan alle wettelijke overheidsregels ter plaatse. Alle deelnemers krijgen een mondkapje - of het dan verplicht is of niet. Op dit moment hebben zich al 21 personen gemeld. Wij nodigen ook U graag uit zich aan te sluiten. Het wordt een inspirerende reis die U ook kunt gebruiken om God te danken dat U en de Uwen de pandemie hebben overleefd.

In verband met de 1300e sterfdag van de H. Odilia van de Elzas willen wij vanuit het Nederlandse Sint Odiliënberg pelgrimeren naar het Franse Mont Sainte Odile in de Elzas (Ottrott), waar deze heilige begraven ligt. De verering van Odilia van de Elzas bestaat in Sint Odiliënberg al vanaf de Middeleeuwen. Vanaf de zevende eeuw wordt de H. Odilia als heilige vereerd en wordt vooral door blinden en andere slechtzienden om haar voorspraak gebeden. Zij -een koningsdochter, was blindgeboren en werd bij haar Doopsel in 672 ziende. Zij trotseerde haar vader en werd kloosterzuster. Zij kreeg uiteindelijke de imposante burcht van haar vader ten geschenke en stichtte daar een klooster dat bij haar overlijden in 672 120 zusters telde. Zij verrichtte ook zelf tijdens haar leven vele wonderen en sloeg onder meer water uit een rots die nog steeds stroomt. Jaarlijks bezoeken 1,5 miljoen pelgrims deze heilige plaats - waar net als op onze eigen Kerkberg hemel en aarde elkaar raken.

Zoals op andere plaatsen kwam ook hier naast de verering van Odilia van de Elzas  (13 december) de verering van de H. Odilia van Keulen (18 juli) in zwang.


In het klooster de Hohenbourg zullen we enkele dagen verblijven en niet alleen het heiligdom bezichtigen, maar ook enkele bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken.
Op de heenweg houden wij een tussenstop in Trier voor de lunch en een bezoek aan het graf van Sint Matthias en bestaat er de mogelijkheid deze van oorsprong Romeinse stad (geboortestad van de H. Ambrosius)  op eigen gelegenheid verder te bezoeken (Basilica van Constantijn, Porta Nigra en de dom met de Heilige Rock).
We vervolgen de reis naar Mont Sainte Odile alwaar een diner gereserveerd wordt.
’s Anderendaags maken we excursie naar Colmar (museum Unterlinden, Isenheimer altaar) en naar Château Haut Koeningsbourg  (Orschwiller).
De derde dag is er gelegenheid het klooster en de omgeving nader te verkennen. In de middag maken we een uitstapje naar het vakwerk- en wijnstadje Riquewihr.
Op vrijdag begeven we ons weer huiswaarts. Onderweg zullen we de bekende Franse stad Straẞbourg, hoofdzetel van de Europese Unie, nog bezoeken, alwaar geluncht zal worden.

Informatie: 
Deze pelgrimage vindt plaats onder leiding van pastoor Jos. L’Ortye.
De reis wordt georganiseerd door het kerkbestuur Sint Odiliënberg in samenwerking met Heemkundevereniging Roerstreek. We reizen per bus van Taxi & Touringcar Lei Wolters.
Blinden en andere mensen met visuele problemen zijn van harte uitgenodigd, mits ze een persoonlijke begeleider meenemen.

Reisdata:
Vertrek: dinsdag 22 september 2020 om 9.00 uur Kerkplein Sint Odiliënberg 
Terug: vrijdagavond 25 september 2020. Rond 19.00 uur willen we een afscheidsdiner plannen in de Roerstreek.

Kosten:
Op basis van tweepersoonskamer reissom € 340,- pp, halfpension (lunch eigen rekening)
Eenpersoonskamer reissom € 430,- eveneens halfpension (lunch eigen rekening)
De reissom is inclusief busreis, overnachtingen, halfpension, entree’s en fooi. U dient zelf te zorgen voor een reis- en een annuleringsverzekering.

Aanmelding:
Vóór 1 juni 2020, per mail naar famroeleveld@gmail.com met opgave naam, adres en telefoonnummer of per telefoon op nummer 06-339 29 470. Na aanmelding ontvangt u een inschrijfformulier voor definitieve deelname.

Afbeeldingsresultaat voor taxi & Touringcar Lei Wolters.