zaterdag 27 juni 2020

Lectio divina lingua latina Liturgia Horarum Ad Officium lectionis Hebdomada XIII per annum sabbato Confitere in tempore acceptabili. Belijd uw schuld op de gunstige tijd.





Lectio altera

Ex Catechésibus sancti Cyrílli Hierosolymitáni epíscopi
(Cat. 1, 2-3. 5-6: PG 33, 371. 375-378)
Tweede lezing

Uit de Catechesen van de H. Cyrillus van Jeruzalem, bisschop
(Cat. 1, 2-3. 5-6: PG 33, 371. 375-378)

Belijd uw schuld op de gunstige tijd

Als iemand hier een slaaf van de zonde is, laat hij dan bereid zijn door het geloof tot de wedergeboorte in de aanneming tot kind; moge hij door het afleggen van de vernederendste slavernij van de zonde en het verwerven van de allergelukkigste dienst aan de Heer waardig worden gekeurd de erfenis te ontvangen van het hemelse Rijk. Legt door de biecht de oude mens af, die wordt bedorven door de begeerte van de dwaling, om de nieuwe mens aan te doen, die vernieuwd wordt door de erkenning van Hem, die de mens geschapen heeft. Tracht door het geloof het onderpand van de Heilige Geest te verkrijgen, om ontvangen te kunnen worden in de eeuwige woning. Nadert tot dat mystieke onderscheidingsteken, opdat gij door uw Meester kunt worden onderkend. Sluit u aan bij de heilige en redelijke kudde van Christus, om na eenmaal aan zijn rechterhand geplaatst te zijn, het leven, dat voor u bereid was, te beërven.

Maar zij, aan wie de hardnekkigheid van de zonde kleeft als een rauwe huid, zijn aan de linkerzijde geplaatst, omdat zij weigeren tot Gods genade te gaan, die door Christus geschonken wordt in het bad van de wedergeboorte. En dan bedoel ik hier niet de wedergeboorte van het lichaam, maar de hernieuwde geestelijke geboorte van de ziel. De lichamen toch worden door de zichtbare ouders voortgebracht, maar de zielen worden herboren door het geloof; want de Geest waait waarheen Hij wil. En als gij het dan waardig zijt geworden, zult ook gij mogen horen: Welaan, goede en getrouwe dienstknecht, wanneer gij namelijk in uw geweten zonder onzuiverheid van valsheid wordt bevonden.

Want als iemand van hen, die hier aanwezig zijn, meent de genade Gods op de proef te kunnen stellen, bedriegt hij zichzelf en kent hij de kracht van de dingen niet. Laat uw ziel, o mens, oprecht en zonder bedrog zijn wegens Hem, die harten en nieren doorgrondt.

De tijd van nu is tijd van zonden-belijdenis. Beken wat ge misdreven hebt door woord of werk, des nachts of overdag. Beken het op de gunstige tijd en verwerf de hemelse schat op de dag van het heil.

Reinig uw vat, opdat het meer genade kan bevatten. Want aan allen wordt gelijkelijk de vergeving der zonden geschonken, maar de mededeling van de H. Geest geschiedt overeenkomstig eenieders geloof. Als ge weinig gearbeid hebt, zult ge ook weinig ontvangen; als ge veel gewerkt hebt, zal uw loon groot zijn. Het geldt uw eigen belang, neem het dus ter harte.
Vergeef, als ge iets tegen iemand hebt. Zelf komt ge vergeving vragen voor uw zonden; welnu, ook gij moet hem vergeven die tegen u misdeed.