zondag 21 januari 2018

Roeping van Petrus, Andreas, Jacobus, zoon van Zebedeüs, en diens broer Johannes door Ghirlandaio

HET EVANGELIE VAN DE VIERDE ZONDAG DOOR HET JAAR (B)
MARCUS 1, 14-20 
Roeping van Petrus, Andreas, Jacobus, zoon van Zebedeüs, en diens broer Johannes
door Ghirlandaio  (1481-1482).


Olieverf op houten paneel,  349 cm x 570 cm.
Sixtijnse kapel, Vaticaan.
We gaan verder in de Tijd door het Jaar met de lopende lezing van het Evangelie van Sint Marcus, dat begint met dat tafereel in het eerste hoofdstuk (Mc 1, 14-20) van de roeping van Petrus en zijn broer Andreas door Jezus en ook van de broers Jacobus (de Oudere) en zijn broer Johannes.
Ghirlandaio wijdde aan dit onderwerp een van de fresco’s die de Sixtijnse kapel in het Vaticaan versieren. Het fresco bevindt zich tegen de noordelijke wand. Er zijn twee scènes te zien; op de voorgrond roept Jezus vanaf de oever van het Meer van Galilea  Petrus en Andreas die zich geknield vóór Hem bevinden.
Op de achtergrond links roept Jezus, verkleind afgebeeld en herkenbaar aan dezelfde kleding en gouden aureool, vanaf de oever Jacobus en Johannes, die in de boot op het Meer bezig zijn hun netten klaar te maken.
Beide taferelen worden aanschouwd door een grote menigte die toehoort, en die, als men het schilderij goed bekijkt, belangrijke burgers van Florence zijn, zoals bankiers, handelaars en  geleerden.

Zoals hij dat deed met zijn andere werken, paste Ghirlandaio zijn technische kennis maximaal toe. De lichtere tinten op de achtergrond suggereren verte en verschiet.  De bergen links vormen één lijn gezien door de ogen van de toeschouwer die zijn blik immers vestigt op het centrale tafereel op de voorgrond.