maandag 29 januari 2018

IN DE AANLOOP NAAR DE VASTEN: GEWETENSONDERZOEK!


Noël Hallé (1711-1781)
De H. Franciscus van Sales overhandigt de Zusters van de Visitatie de kloosterregel

Het gewetensonderzoek is een geestelijke oefening van katholieke godsvrucht die op veel plaatsen ten onrechte buiten beeld is geraakt. Zeker in de Vastentijd worden Rooms Katholieken opgeroepen de balans op te maken en het sacrament van de H. Biecht te ontvangen.

De heilige bisschop Franciscus van Sales [1567-1622] onderricht ons als volgt:
Het gewetensonderzoek dat men altijd practiseert alvorens naar bed te gaan, wordt als volgt gehouden:
1.     Dank God dat Hij u deze dag heeft bewaard
2.     Ga na hoe u zich deze dag hebt gedragen. Dit gaat gemakkelijker als u bedenkt waar en bij wie u bent geweest, waarmee u zich heeft beziggehouden.
3.     Meent u iets goeds te hebben gedaan, dank dan God. Heeft u echter in woord, gedachten en werken gezondigd, vraag dan de goddelijke Majesteit om vergeving en neem u voor deze zonde bij de eerste de beste gelegenheid te biechten en u grondig te beteren.
4.     Beveel dan de goddelijke Voorzienigheid uw lichaam en ziel aan, de Kerk, uw ouders en uw vrienden. Bid tot Onze Lieve Vrouw, uw Engelbewaarder en tot de Heiligen opdat zij over u en voor u mogen waken. Vraag God om Zijn zegen en geef u over aan de rust, die wij volgens zijn Wil nodig hebben.
Deze oefening mag men niet vergeten, evenmin als het morgengebed.
Met het morgengebed openen wij de ogen van onze ziel voor de Zon der gerechtigheid [die Christus is], en door middel van het avondgebed sluiten wij ons af voor de duisternis van de hel.
(Sint Franciscus van Sales in „Philothea“, ofwel „Inleiding tot het devote leven“. )