zaterdag 5 november 2016

Voor de novembermaand 1 - Memento mori



November heet in het kader van de in het 19e eeuwse Frankrijk zeer populaire en wijdverbreide en hoogstaande spiritualiteit van "Mois de…" (Maand van ... ) : le Mois des Morts, Maand van de (gedachtenis van de) overledenen.

Bij hun stichting zijn alle kloosters en geestelijke gemeenschappen bezield met hoge en vurige geestelijke idealen. Met grote ijver en met even zo grote strengheid streven zij naar de volmaaktheid en volgen Christus consequent om met Hem, door Hem en in Hem de eeuwige zaligheid, de aanschouwing van de Drieëne God, te verwerven.

Toen de Orde van de Trappisten werd opgericht begroetten de kloosterlingen van deze Orde wanneer zij elkaar ontmoetten in claustrum of tuin elkaar met de woorden ‘Memento mori’ - Denk er aan dat je eens moet sterven. Deze begroeting is een vermaning niet alleen voor de leden van deze orde maar ook voor alle mensen; Denk er aan dat je eens moet sterven. Denken aan de dood is heilzaam, want daardoor schrikken we niet alleen eerder voor het kwaad terug maar worden we ook tot het goede aangezet, tot het doen van het goede.