zondag 9 augustus 2015

St. Augustinus - Preek H. Laurentius "Hij bediende het kostbaar bloed van Christus"

Liturgia Horarum – Getijdenboek

10 augustus
Lezing op de feestdag van de H. Laurentius, martelaar en diaken van de stad Rome

Uit de Preken van de H. Augustinus, bisschop

Hij bediende het kostbaar Bloed van Christus

De Kerk van Rome herdenkt voor ons vandaag de zegerijke dag, waarop de H. Laurentius de woedende wereld onder de voeten trad, de vleiende wereld verachtte en in beide de duivel als zijn vervolger overwon. Want in die Kerk te Rome oefende hij, zoals u al dikwijls gehoord hebt, de bediening uit van diaken. Daar bediende hij het kostbaar Bloed van Christus; daar ook vergoot hij zijn eigen bloed voor Christus’ Naam. Het mysterie van de Maaltijd des Heren werd duidelijk uiteen gezet door de apostel Johannes, waar hij zegt: Zoals Christus voor ons zijn leven heeft gegeven, zo moeten wij ons leven geven voor onze broeders. Dat, broeders heeft de heilige Laurentius begrepen. Hij begreep het en deed het ook. Wat hij zelf bij die maaltijd had genuttigd, bereidde hij ook voor anderen. Hij beminde Christus gedurende zijn leven, hij volgde Hem na in zijn dood.

Als wij, broeders, Christus dus werkelijk beminnen, moeten wij Hem ook navolgen. Wij kunnen immers geen betere vrucht van de liefde voortbrengen dan het getuigenis van onze navolging. Want Christus heeft voor ons geleden, ons een voorbeeld nalatend, opdat wij zijn voorbeeld zouden volgen. In deze zin schijnt de apostel Petrus begrepen te hebben, dat Christus alleen voor diegenen met vrucht geleden heeft, die zijn voetstappen betreden, en dat het lijden van Christus van geen nut is dan voor hen, die zijn voorbeeld volgen. Hem zijn de heilige martelaren gevolgd tot aan het vergieten van hun bloed, tot aan de gelijkenis met zijn lijden; Hem zijn de martelaren gevolgd, maar niet zij alleen. Want nadat dezen waren over getrokken, is de brug niet afgebroken; en nadat zij gedronken hadden, is de bron niet verdroogd.

Die tuin van de Heer, broeders, bezit niet alleen de rozen van de martelaren, maar ook de leliën van de maagden, het klimop van de gehuwden en de viooltjes van de weduwen. Ja, geen enkel soort mensen, mijn geliefden, moet aan zijn roeping wanhopen: Christus is voor allen gestorven. Want in waarheid staat van Hem geschreven: Die wil, dat alle mensen zalig worden en tot de kennis der waarheid komen.

Laten wij dus inzien, hoe de christen, afgezien van het vergieten van zijn bloed, afgezien van het gevaar van het lijden, Christus moet volgen. Over de Heer Christus sprekend zegt de Apostel:  Die, toen Hij de gestalte van God bezat, zich niet heeft willen vastklampen aan zijn gelijkheid met God. Welk een majesteit! Maar Hij heeft Zichzelf ontledigd door het bestaan van dienstknecht aan te nemen en aan de mensen gelijk te worden, en Hij werd als een mens bevonden. Welk een nederigheid!

Christus heeft zich vernederd: en u, christen, wilt vasthouden, wat u hebt. Christus is gehoorzaam geworden: wat zegt dit de hoogmoedige? Nadat Christus deze vernedering heeft doorlopen en door de dood is getroffen, is Hij opgestegen ten hemel, laten wij Hem volgen. Luisteren wij naar de Apostel, die zegt: Als gij dan met Christus ten leven zijt gewekt, zoekt wat boven is, daar waar Christus zetelt aan de rechterhand Gods.

(Sermo 304, 1-4: PL 38. 1395-1397)