donderdag 18 juli 2019

Mededeling: Nog drie dagen tot Odiliazondag nieuwe stijl - een echte bedevaart van 1 dag!


Over drie dagen is het zo ver, dan eren we in Sint Odilienberg onze naamgeefster en we doen een beroep op haar voorspraak om zegen vooral bij oogkwalen maar ook om zaken in een beter perspectief te zien, Gods perspectief. De eerste pelgrim is al aangekomen en we verwachten er nog vele uit vele streken. Priesters en diakens zijn uitdrukkelijk uitgenodigd te concelebreren -albe en witte stool graag meenemen.

Voor het eerst sinds vele jaren is er weer een dagvullend programma zoals dat er in het verleden (in ieder geval in de 19de eeuw) ook was  niet alleen op Odiliazondag maar ook maatwerk voor groepen die een bedevaartsdag boekten in het bedevaartseizoen op de Kerkberg van februari tot en met hal oktober. Hiervoor is met grote ijver en toeleg een nieuw pelgrimsboekje gemaakte met teksten van gebeden en liederen maar ook beschrijvende artikelen over de H. Odilia van de Elzas, Odilia van Keulen en de plaatselijke verering van beide Odilia's in Sint Odilienberg. In zoverre is "nieuwe stijl" dus terug naar de oude stijl! 2020 is het 1300 jaar geleden dat de H. Odilia van de Elzas overleed en vanaf dat moment onafgebroken tot op de dag van vandaag krachtig is vereerd!

Scharnierende momenten in het programma zijn :
09.30u: basiliek de H. Mis met Odilialiederen, zegening van en besprenkeling met Odiliawater, mogelijkheid tot persoonlijke verering relieken
12.00u: basiliek Angelus en Noon met de zusters
13.30u: klooster Voordracht Odilia van de Elzas en haar jubileumviering in 2020 op de Mont Sainte Odile
15.00u: basiliek Plechtig Lof met inhalen reliek door Ambrosius Broederschap, yitstelling van en zegen met het Allerheiligste, besprenkeling met Odiliawater, gelegenheid om een individuele zegen op voorspraak van de H. Odilia te ontvangen (ook wel genaamd Odiliazegen), voor blinden, voor zieken, voor iedereen die steun nodig heeft, en aansluitend weer gelegenheid tot reliekenverering
16.10u Kinderzegen
met aanbidding Allerheiligste Sacrament, besprenkeling met Odiliawater.
Drie keer (11.30u, 14.15u en 16,15u) wordt in de Basiliek het rozenhoedje gebeden met een litanie om de voorspraak van de H. Odilia af te smeken. Ook is er biechtgelegenheid.
Ook de inwendige, niet geestelijke mens kan tijdens de dag worden versterkt met koffie en vlaai na de H. Mis, en koffie en thee om de meegebrachte lunch op te eten. In de omgeving van de Kerkberg zijn verdere diverse horecagelegenheden.

"Een bedevaart is een tocht naar een heilige plaats om de zegen van God af te smeken en geestelijke te herankeren" - wie dat wil heeft daartoe op 21 juli aanstaande in Sint Odilienberg volop de gelegenheid.

Vindplaatsen op dit weblog:
1. Programma 21 juli
2. Nieuwe pelgrimsboekje inhoudsopgave
3. Artikel Pastoor Jos. L'Ortye over revival Odilie-vererering
4. Waarom vereren we de relieken van de H. Odilia
5. Odiliakroniek van onze basiliekwacht
6. Jubilee Monte sainte Odile 2020
5. spoedig: de wonderen toegeschreven aan de H. Odilia