woensdag 17 juli 2019

Uitnodiging Pastoor LÓrtye Odiliazondag 21 juli aanstaande - Revival verering H. Odilia

uitgestelde relieken H. Odilia zoals dat ook zondag zal gebeuren. Met deze relieken wordt collectief en ook persoonlijk gezegend.

Bedevaartsprogramma Odiliazondag

De verering van de H. Odilia lijkt een revival mee te maken. Hoewel vroeger in één van de Selfkant-parochies een Odiliaverering bestond (Havert), is men recentelijk vanuit diezelfde Selfkant naar het Nederlandse Sweikhuizen gepelgrimeerd, omdat iemand die problemen met zijn ogen had wist dat daar - ondanks alles - de Odiliaverering nog altijd overeind is gebleven. En bij die ene keer is het niet gebleven, want met die ogen van hem ging het sindsdien steeds beter. Ook anderen hebben zich inmiddels bij pelgrimage daarbij aangesloten. Om de zoveel weken is er daar op een doordeweekse avond een (gewone Duitse) Mis, met aansluitend 'Heilungsgebe~' en oplegging van en zegening met de relieken van de H. Odilia.

Het gekke is dat de verering van de H. Odilia schijnt op te leven daar waar ze van oudsher niet bestond, terwijl daar waar ze van oudsher bestond, deze een langzame dood lijkt te sterven. Ook de relieken die al jarenlang ongebruikt achter slot en grendel lagen, worden weer tëvoorschijn gehaald en 'gebruikt. 'Blijkbaar bestaat er nog altijd nood aan 'bovennatuurlijke geneesmiddelen'!

Behalve in St. Odiliënberg bestaat er (nog) een bijzondere Odiliaverering in (zoals gezegd) in Sweikhuizen en in Baarlo, In andere plaatsen, zoals in Havert (0) en in Nieuwenhagen is ze inmiddels in vergetelheid geraakt. Als we al deze plaatsen eens de revue laten passeren, moeten we toch concluderen dat de Odiliaverering in Sint Odiliënberg toch de oudste papieren heeft. Terwijl de
speciale verering van de H. Odilia op de andere plaatsen uit de negentiende eeuw dateert en zich vooral op de H. Odilia van Keulen (18 juli) lijkt te concentreren, is de verering van de H. Odilia van de Elzas (13 december) hier in St. Odiliënberg al in de vijftiende eeuw is gedocumenteerd.

Dat neemt niet weg dat ook hier al gauw die andere H. Odilia 'om de hoek kwam kijken' en de eerdere devotie tot de ene H. Odilia langzaam maar zeker overvleugelde. Waarschijnlijk speelden hier ook praktische overwegingen een rol. Terwijl de feestdag van de H. Odilia van de Elzas altijd in de advent valt (13 december), valt de feestdag van de H. Odilia immers midden in de zomer (18 juli) als het toch zoiets als 'komkommertijd' is en mensen (zeker in vroeger ijden) blij waren dat er weer eens wat 'te doen' was.

Het gaat er echter op Odiliazondag niet zozeer om dat er weer eens iets te doen is (vroeger vormde  het Odiliafeest in Berg de aanleiding voor de kermis), maar om te vieren en te ervaren dat er meer  tussen hemel en aarde is. De voorspraak van de heiligen en de verering van hun relieken haalt soms meer uit dan wat wij redelijkerwijs van artsen en specialisten mogen verwachten. Dat is echter niet iets wat je kunt kopen of verdienen, maar wat je zomaar 'om niet' gegeven wordt, iets wat we van oudsher aanduiden met het woordje 'genade'.

Om je daarvoor ontvankelijk te tonen gaan mensen op bedevaart.  Dat kan dus ook op Odiliazondag, als het ware om de hoek, in Sint Odiliënberg, waar die dag, zondag 21 juli, een waar bedevaartsprogramma wordt aangeboden, een programma dat zich oriënteert rond de mis van 9.30 uur en het lof om 15.00 uur. Of u nu bijziend, verziend, slechtziend of helemaal niet- ziend bent, staar hebt of macula degeneratie, met netvliesloslating of te hoge oogdruk kampt, al hebt u niets aan u~ ogen en verlangt u gewoon naar een uitgebalanceerde(re) blik op het leven en de wereld om je heen, dan bent ook u welkom bij de h. Odilia.

U dan ook beleefd uitnodigend, mede namens de
zusters van priorij Thabor.

Jos. L'Ortye, pastoor

flesjes om Odiliawater mee te nemen